На имотния пазар в столицата има два типа апартаменти, чието предлагане е относително слабо – ултрамалките и ултраголемите.

Както вече посочихме, ако обмисляте инвестиране в имот с цел отдаването му под наем, е добре да се насочите към малките жилища.

Едностайните апартаменти в столицата се отличават с най-висока доходност от наем, възлизаща на нива от средно 8.4% годишно (на база оферти продава и отдава под наем в сайта imot.bg). Това е точно четири пъти повече от средните лихви по депозитите към днешна дата.

Виж още: Кои имоти и кои градове са най-изгодни за инвестиция?

Друго предимство на малките имоти е, че изискват по-малка инвестиция, както и по-малко средства за поддръжка (поради по-малкия им размер). Традиционно едностайните имоти са с площ между 30 и 50 кв. м.

Интересен е въпросът как стоят нещата при най-малките софийски апартаменти с площ до 25 кв. м и дали доходността им от наеми е по-висока от средната при малките жилища.

Откриваме общо 17 оферти на подобен род имоти, при средна продажна цена от 18 025 евро, или 806 евро за кв. м. Въз основа на средния търсен наем от 6.04 евро за кв. м на подобен имот, доходността от наем възлиза на 8.99%.

Едностайно жилище в Надежда 3 е най-евтиният предлаган имот в тази група, като за площта му от 21 кв. м търсената цена е 14 500 евро. Това прави по 690 евро за кв. м.

Най-малкото предлагано жилище пък откриваме в Сухата река, като то е с площ от 19 кв. м. То се предлага срещу сумата от 17 000 евро, или 895 евро за кв. м.

На противоположния фронт ще разгледаме ултраголемите и ултраскъпи имоти в София. При апартаментите с площ над 500 кв. м откриваме подобен брой обяви, или по-точно 20.

Средната цена на тези имоти е 552 151 евро, или 935 евро за кв. м. Въз основа на средния наем, който се иска за този тип жилища от 3.71 евро за кв. м (при наличие само на пет оферти), доходността от наеми възлиза на 4.8%.

Многостаен мезонет в Студентски град с площ от 854 кв. м е най-голямото по площ жилище, което се продава в момента.

За мезонета, който е на шпакловка и замазка, се искат 373 129 евро, или по 437 евро за кв. м.

Виж още: Кога моментът за покупка на имот е подходящ?

Най-скъпо предлаганият имот при ултраголемите е с търсена цена от 1.3 милиона евро и е с брутна площ от 592 кв. м, или 2 195 евро за кв. м. Чистата му площ е едва 350 кв. м, като той е разположен в центъра на София.