Акциите на най-голямата в света социална мрежа са поскъпнали с 220% за последните две години, с 38% за последната година и с над 8% за последните шест месеца.

Преди около седмица, на 24 март, акциите на компанията достигнаха нов исторически рекорд. И макар те да върнаха малко в последната седмица, пазарната капитализация на компанията вече е над 230 милиарда долара.

Виж още: Как Марк Закърбърг наема хора?

Какво се крие зад повишението в акциите на компанията? Ето някои от причините, показани с графики от Офир Готлеб, изпълнителен директор и съосновател на Capital Market Laboratories.

На първо място стои ръстът в приходите на компанията. Тя успява да расте с изключителни темпове, въпреки че става все по-голяма и по-голяма.

Приходите на компанията са нараснали от около 730 милиона долара, когато става публична, до над 3.8 милиарда долара през последното тримесечие.

На второ място е печалбата на компанията. За разлика от повечето компании, ориентирани към ръст, Facebook успява да материализира ръста на приходите си в печалба. На графиката по-долу се вижда как печалбата й расте.

Печалбата нараства от малко над нулата през 2013 година до над 12 милиарда долара след данъци за изминалата година.

За да се разбере по-правилно същността на компанията и нейния успех, може да се сравни ръстът в приходите и печалбата й с тези на останалите големи компании в технологичния сектор с приходи над 50 милиарда долара.

Нито една от посочените компании не отчита ръст в печалбата си по-голям от 40%. За сравнение, печалбата на Facebook нараства с 90% през изминалото тримесечие.

Нещо повече, нито една друга компания не регистрира ръст в приходите по-голям от този на Facebook.

Компанията е изключително ефективна и по отношение на приходи, генерирани от служител. С изключение на Apple, която е недостижим връх в тази класация, нито една друга компания не се отличава с по-висок показател от Facebook.

Бизнесът в сектора е изключително динамичен и изисква постоянни инвестиции в нови технологии. Facebook заделя 0.28 цента от долар приходи за научна и развойна дейност.

За сравнение, следващият в класацията е Intel със заделяни 20 цента от долар. Apple заделя по-малко от 4 цента от долар приходи за научна и развойна дейност.

Единственият сериозен риск пред компанията е свързан с нейната висока оценка. Ето как се представя тя (на горната графика), в сравнение с останалите по отношение на популярното съотношение цена-продажби.