El Totumo Mud Volcano се намира в северната част на Колумбия. Вулканичният конус се издига като черен хълм на около 15 метра височина.

Дървено стълбище води до кратера, който е пълен с гъста, хладка кал с кремообразна консистенция. Смята се, че тя има лечебни свойства, което е достатъчна причина за туристите да скочат в нея.

Кратерът обаче е доста дълбок и на повърхността му човешкото тяло се задържа единствено благодарение на плътността на калта.

В услуга на туристите, местните жители съхраняват вещите им, снимат ги и дори им правят масаж, докато те лудуват в калния кратер.

Местните хора се кълнат, че по времето, когато El Totumo е бълвал истински огън, лава и пепел, това е било дело на дявола. След това местният свещеник поръсва кратера със светена вода и дяволът е удавен в калта.

Вижте още: Шест вулкана, които могат да ни изтрият от лицето на Земята

След калната баня туристите се насочват надолу по хлъзгавото стълбище към близкото езеро, в което могат да се измият.

Всъщност, местните жени помагат на преставителките на женския пол – без значение дали ги е срам, те смъкват банските им, карат ги да клякат във водата и ги поливат с кофи ледена вода.

Междувременно няколко жени ги изтъркват добре от глава до пети, като бъркат дори и в ушите им. След цялата процедура, разбира се, те трябва да си платят.

Не е известно дали мъжете са подложени на същия вид къпане, но посетителите, които имат опит, описват ритуала като доста изненадваща баня.