Наемите в САЩ се повишават, като в същото време лихвите по ипотечните кредити, фиксирани за 30 години, са при рекордно ниски нива.

Покупката на недвижим имот става финансово по-изгодна от наемането му само след две години. Въпреки това, не всички американци бързят да си купят имот.

Виж още: Кога моментът за покупка на имот е подходящ?

Изследване на Zillow през четвъртото тримесечие сочи, че 20% от наемателите предпочитат да живеят под наем, въпреки гореспоменатото.

А ето и какви са основните причини за това:

Около 18% от анкетираните казват, че не могат да си позволят разходите за поддържка, данъците и таксите, свързани с притежаването на имот.

Близо 16% казват, че не се класират за ипотечен кредит.

13% от анкетираните споделят, че нямат спестени средства, които да използват като изисквана първоначална вноска.

Едва 14% от наемателите на имоти посочват като причина, че няма да се задържат достатъчно дълго в настоящия си район.

На база данните за достъпност на имотите на конултантската компания щатските наематели се очаква да харчат 30% от дохода си за наеми, докато купувачите разходват едва 15% от месечния си доход.

Казано по друг начин, наемите са далеч по-високи от месечната вноска за покупка на имот.

Как стоят нещата у нас?

У нас ситуацията е напълно противоположна. Въз основа на близо два пъти по-високите лихви по ипотечните кредити на банките, в сравнение със САЩ, и далеч по-ниските доходи на населението, наемите все още са при по-ниски нива, в сравнение с вноската по ипотечен кредит.

Наемите заемат около 40% от месечния доход на средно статистическия софиянец (за двустайно жилище), докато покупката на имот е по-скоро невъзможна, защото би заемала 60% (за двустайно жилище от 65 кв. м), при това с 20% самоучастие.

Покупката на имот пък става финансово по-изгодна от живота под наем чак след около 25 години. Въпреки това желаещите да си купят като че ли са далеч по-голям процент, въпреки че над 80% от населението има собствени жилища.