Гръцкият премиер Алексис Ципрас иска ново начало в отношенията с Русия.

"Целта на моето посещение е да опитаме да направим едно ново начало. Ново начало на отношенията ни в полза на двата народа, както и за търсене на стабилност и сигурност в региона", заяви Ципрас по време на срещата си с руския президент Владимир Путин в Москва.

Малко по-рано днес руският държавен глава изрази надежда, че посещението на гръцкия премиер ще помогне за възстановяването на предишния растеж на стокообмена между двете страни.

"Миналата година той се срина от раз с 40 процента. Вашето посещение идва съвсем навреме, защото ние трябва да анализираме какво може да направим двамата, за да възстановим предишните темпове на растеж", подчерта Владимир Путин, цитиран от БГНЕС.

Преди 4-дневното си посещение в Москва Ципрас даде интервю за руската агенция ТАСС, в което заяви, че Гърция не е съгласна със санкциите срещу Русия, като ги определи като "път наникъде". Гръцкият премиер очерта и водещите сектори за двустранното сътрудничество, посочвайки конкретно енергетиката, туризма и селското стопанство.

Преди визитата му в Русия се появиха и спекулации, че целта на посещението му е Атина да договори финансова помощ и отстъпки за цената на газа от Русия.

Освен с Путин, Ципрас ще има срещи и с премиера Дмитрий Медведев, председателя на Държавната дума Сергей Наришкин и патриарх Кирил.