„Здравейте,

Дипломирах се преди една година и оттогава насетне кариерното ми развитие върви по доста труден път. Първо започнах работа в модна фирма, но след два месеца тя фалира. Върнах се на пазара на труда и с малко късмет скоро си намерих работа в друга фирма.

Уви, след само 5 месеца тя също фалира и останах отново безработна. В момента се боря за друга работна позиция, но по резюмето ми (две позиции за по-малко от година и липса на професионален практически опит) работодателите не ми дават високи шансове.

Какво мога да направя, за да подобря начина, по който изглежда CV-то ми? Моля, помогнете ми”

Можете да прочетете подобни разкази на много места из интернет. Много млади хора се сблъскват с подобен проблем както у нас, така и в чужбина. Никой не е застрахован от стечението на обстоятелствата, които описва примерът. Има няколко неща, които могат да се направят.

1. Акцентирайте върху позитивното.
Когато присъствате на интервю за работа или пък пишете мотивационно писмо, винаги насочвайте фокуса на внимание към силните си професионални характеристики. Подчертавайте задачи, за чието изпълнение сте допринесли.

Споменавайте задължително с какво сте допринесли за добруването на компанията, независимо че впоследствие е затворила врати. Работодателите искат да знаят, че можете да сте им от полза, а не да ви слушат как съжалявате, че не сте на старата си работа.

Вижте още: Три тактики за търсене на работа, които работят

2. Не бъдете жертва.
Вие не сте първият човек, който бива съкратен или пък уволнен. Няма и да сте последният. Избегнете търсенето на съжаление и съчувствие. Когато ви питат за миналия ви професионален опит, винаги бъдете честни и сдържани.

3. Бъдете внимателни.
Лесно е да се поддадете на отчаянието, когато търсите работа. Ако компанията, в която кандидатствате, изглежда идеална, доверете се на инстинктите си и задавайте въпроси. Напълно нормално е да попитате какво е финансовото положение на фирмата или пък други въпроси, свързани с възможностите й.