Германският министър на финансите Волфганг Шойбле отхвърли всички възможности Гърция да получи нови концесии при провеждане на необходимите реформи.

Правителството в Атина не трябва да дава фалшиви надежди на своите граждани, че реформите и строгите мерки за икономии могат да бъдат отложени. Според германския министър преструктуриране на гръцкия дълг е възможно за 10 години, но това в момента не е на дневен ред.

С това Шойбле унищожи надеждите на част от гръцкото правителство, което смята, че през юни ще може да получи нова финансова помощ от кредиторите и в същото време да изпълни предизборните обещания като тринадесета пенсия, увеличаване на заплатите и нови работни места в публичния сектор, посочва БГНЕС.

Изявлението на Шойбле идва в деня, когато кредитната агенция Standard&Poor's понижи рейтинга на Гърция на ниво "боклук" заради неспособността на страната да връща взетите кредити.

Вестник "Ди Цайт" вчера обяви, че Германия работи по план, с който, въпреки евентуален фалит, Гърция би могла да остане в еврозоната, но Шойбле отхвърли тези твърдения.