Дори американските домакинства с високи доходи живеят често от заплата до заплата, сочи изследване на SunTrust.

Проучването сочи, че една трета от домакинствата с доход от над 75 000 долара годишно не успяват да спестяват и понякога им се налага да чакат следващата си заплата за покриване на разходи от първа необходимост. Това понякога правят и една четвърт от домакинствата с доход над 100 000 долара, сочи още проучването.

Липсата на финансова дисциплина е основната спънка по пътя към постигане на финансовите цели, смятат около една трета от анкетираните.

По-възрастните участници в допитването много по-често посочват като основна причина факта, че не спестяват достатъчно, в сравнение с по-младите.

Разходи за стоки и услуги, като дрехи, забавления и вечери, са сочени като основната пречка за това да се спестява повече.

Други сериозни фактори, които пречат на домакинствата да спестяват, са студентските им заеми, отглеждането на деца и подпомагането на семействата.

Липсата на финансова култура и неразбиране на пенсионната система и инвестиционните продукти са друга сериозна пречка пред това хората да спестяват повече, с цел подпомагане на старините си.