Pioneer Investments и Santander Asset Management (SAM), заедно с подразделения на частните инвестиционни компании Warburg Pincus и General Atlantic, се обединяват в едно от най-големите дружества за управление на активи в света. Това стана възможно след подписване на предварителен договор.

Според него ще бъде създадена холдингова компания, която запазва името Pioneer Investments. Тя ще контролира американската дейност на Pioneer и съвместната дейност на Pioneer и SAM на останалите пазари, сред които и европейския.

УниКредит и двете частни инвестиционни компании ще притежават 50% от холдинговата компания, която ще бъде 100% собственик на Pioneer Америка и 66.7% на обединените операции на Pioneer и SAM на всички други пазари, докато Santander ще притежава останалите 33.3%. Обединената компания ще бъде управлявана от единен борд с фокус към посрещане на потребностите на клиентите по целия свят.

Централата на Pioneer Investments ще продължи да бъде в Лондон. Нейн главен изпълнителен директор (CEO) става Хуан Алкараз, досегашен главен изпълнителен директор на SAM. Главен инвестиционен директор (CIO) ще е Джордано Ломбардо, който, освен CEO, досега беше и главен CIO на Pioneer Investments.

След обединението новата Pioneer Investments ще управлява общо активи за 400 млрд. евро. Компанията ще се нареди сред 35-те най-големи управляващи дружества в света и в топ 10 в Европа по активи.

„Сътрудничеството между Pioneer Investments и УниКредит остава непроменено при досегашните параметри – имената на фондовете, инвестиционните стратегии и т.н. Продължаваме да работим и с непроменени условия по такси, комисионни и други с клиентите ни в България според сключените договори“, каза Явор Ачев, директор на Pioneer Investments за България.

Предварителният договор се базира на оценка за Pioneer Investments от 2.75 млрд. евро, а Santander Asset Management – от 2.6 млрд. евро.

Партньорството между двете компании ще доведе до по-добра диверсификация на бизнеса по отношение на инвестиционните стратегии, дистрибуционните канали и разпределение на пазарите. За миналата година двете компании са имали паричен поток в общ размер на 25 млрд. евро.

Обединената вече Pioneer Investments ще бъде представена в над 30 страни, сред които има и утвърдени региони като Северна и Латинска Америка, както и водеща позиция в Европа. Новото дружество за управление на активи ще има и много по-големи възможности за разрастване на пазарите, на които работи.