Намиращ се в близост до Тихоокеанското крайбрежие в Перу, Чан Чан е най-големият град в Южна Америка, преди Колумб да дойде на континента. Днес той е най-големият град в света с архитектура от глина.

Чан Чан е столица на цивилизацията Чиму. Той е построен около 850 г. и съществува до завладяването му от инките през 1470 г.

По време на разцвета си Чан Чан се простира върху 20 кв. км и е обитаван от около 60 000 жители. Градът има девет големи правоъгълни постройки, заобиколени от глинени крепостни стени.

В рамките им са разположени хиляди сгради, включително храмове, жилища, складове, резервоари и погребални платформи. Стените на сградите са украсени с релефни резби, представляващи абстрактни мотиви и животни.

Извън тези девет правоъгълни постройки се намират занаятчийски работилнициза тъкани изделия, злато и сребро. Разкопките на града обаче са жертва на испански иманяри, които ги ограбват през 16 век.

Вижте още: Последният оцелял въжен мост на инките

Южно от Чан Чан се намират земеделски площи, които се напояват със сложна система. Градът е създаден в една от мрачните крайбрежни пустини в света, където средната годишна сума на валежите е много малка.

Именно този сух пустинен въздух позволява на глинената структура на града да се запази до днес. По ирония на съдбата, в резултат на промените във времето, в наши дни Чан Чан е заплашен да бъде отмит от проливните дъждове.