Щатският производител на смартфони Apple повиши програмата си за връщане на средства на акционерите с 50% до 200 милиарда долара до март 2017 година.

Компанията повиши дивидента си до 0.52 долара, спрямо 0.47 долара, както и програмата си за обратно изкупуване на акции до 140 милиарда долара, спрямо 90 милиарда долара в момента.

Виж още: Какво да очакват инвеститорите от Apple

В изявление, изпълнителният директор Тим Кук заяви, че „по-голямата част от програмата за връщане на капитал на акционерите ще е под формата на обратно изкупуване на акции. Компанията най-вероятно ще емитира облигации, за да финансира тази си програма.

Най-голямата технологична компания в света отчете печалба на акция от 2.33 долара, което превиши средните очаквания на анализаторите за 2.15 долара на акция. Приходите й също се оказаха над средните очаквания, при нива от 58 милиарда долара, спрямо очакваните 56 милиарда долара.

Акциите на компанията поскъпнаха с нов 1% след изнасянето на данните, по време на извънборсовата търговия. От началото на годината те са поскъпнали с 20%.

От Apple са продали 61.17 милиона iPhone-а за изминалите три месеца, което бе далеч над прогнозираните от специалистите 56 милиона броя. По-големите дисплеи на новите модели от шестата серия iPhone са съдействали за добрите продажби в Азия и особено в Китай.

Продажбите в Китай са се повишили с цели 70%, съобщи Тим Кук.