Кои са най-изгодните от сезонна гледна точка покупки през май? Ето кои стоки традиционно се радват на добри цени през този месец:

1. Време е за по-евтин смартфон

Покупката на смартфони обикновено не се отличава със сезонност. Май обаче е сред месеците, когато покупката на смартфон е относително изгодна. Причината – новопредставените през март смартфони вече са на пазара и това означава понижение в цените, на които се предлагат.

Според статистиката, например новите модели на Samsung Galaxy поевтиняват средно със 17% три месеца след представянето им. Тоест потребителите могат да разчитат на значително по-изгодни цени за най-новия модел Samsung Galaxy S6 през май.

Добрата новина е, че заедно със спада в цената на последния модел, продължава и поевтиняването на старите модели от серията. Тоест още по-изгодна през май може да се окаже покупката на Samsung Galaxy S5, а защо не и на модела S4.

Непрекъснатото излизане на нови евтини смартфони също така означава за потребителите и по-евтини смартфони с по-добри технически характеристики от по-малко известни марки.

2. Пролетни дрехи и аксесоари

Традиционно най-добрият период за покупка на дрехи и аксесоари е два месеца след излизането на новите колекции.

Предвид на това, че пролетните колекции излязоха през март, май най-вероятно ще се отличава с добри отстъпки за пролетните дрехи. Възможно е да видим отстъпки в границите между 30 и 50% във водещите търговски вериги.

3. Имоти

Ако планирате покупка или наемане на имот, не чакайте до най-активните за пазара летни месеци.

Макар и пролетта да не е най-добрият сезон за покупката или наемането на имот (за това се сочат студените зимни месеци), май е за предпочитане, в сравнение със следващите няколко летни месеци.

4. Карта за фитнес

Ако сте отлагали това да влезете във форма, времето, което ви остава до летните месеци, намалява сериозно. Затоплящото се време ще изкара голяма част от спортуващите извън фитнесите.

За да компенсират това, много от големите фитнес вериги ще прибегнат до по-агресивни отстъпки.

5. Уреди за дома, строителни материали

С провеждането на традиционните летни ремонти хората често прибягват и до обновяване на кухненските си уреди. Затова не е случайно, че новите модели хладилници също излизат през лятото.

Май е добър месец да обмислите покупка на хладилник или прахосмукачка и последен шанс да купите стар модел на по-изгодна цена. Сериозни отстъпки можете да откриете и от водещи производители на строителни материали.

6. Акции

Както вече споменахме, шестмесечния период между май и ноември традиционно се отличава с по-добро пресдтавяне на индекса на сините чипове SOFIX, в сравнение с периода ноември-май.

Към това можем да добавим и факта, че индексът е с корекция от над 15% от върха си преди година, което, освен че се случва рядко, традиционно се следва от силен ръст в следващата една година.