Най-големият европейски производител на автомобили Volkswagen повиши оперативната си печалба за първото тримесечие със 17%, до 3.33 милиарда евро. За сравнение, през същото тримесечие на миналата година печалбата на немската компания бе 2.86 милиарда евро.

По-добрият резултат от Volkswagen са постигнали благодарение на ограничаване на разходите си и вследствие на силното търсене на автомобили в Европа.

Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха оперативна печалба в размер на 3.12 милиарда евро за тримесечието.

От немския производител запазиха прогнозите си за маржин на печалбата между 5.5 и 6.5% за тази година, след като през изминалата година той бе 6.3%.

Акциите на Volkswagen добавиха 2.2%, до 245.50 евро, след резултатите им. От началото на годината акциите на компанията са поскъпнали с 32% на борсата във Франкфурт, като пазарната й оценка възлиза на 115 милиарда евро.

Приходите за първото тримесечие са нараснали с 10% до 52.7 милиарда долара. До голяма степен зад ръста е стояло слабото евро.

Volkswagen е запазил втората си позиция на най-голям световен производител на автомобили след Toyota, чиито продажби нараснаха с 1.8% през първото тримесечие.

Подразделението на компанията Audi отчете ръст от 6.1% в печалбата си, докато тази на Porsche е нараснала с 32%, благодарение на силния ръст в продажбите на новия компактен кросовър Macan.

Печалбата на чешкото подразделение Skoda е нараснала с 31% до 242 милиона евро заради обновените модели Fabia и Rapid.