Най-големият китайски онлайн търговец - Alibaba Group Holding Ltd., замразява наемането на нови работници предвид на „твърде бързото си разрастване“.

„Alibaba се развива твърде бързо... през тази година нашата група няма да повиши броя на работещите за нея с нито един човек повече“, коментира изпълнителният директор на компанията Джак Ма, цитиран в реч от 23 април в приложението за чат на компанията Laiwang.

Ма допълни, че компанията ще заменя работници, които напускат доброволно. „Когато някой напусне, ще наемаме човек на негово място“, допълва още Ма.

Замразяването в наемането на нов персонал става реалност около седмица преди изнасянето на резултатите на компанията за тримесечието до края на март. През януари от Alibaba отчетоха забавяне на резултатите си.

Това си приема от специалистите като тревожен сигнал и потенциално нови слаби резултати от Alibaba.

Към края на декември на миналата година компанията е имала 34 081 работещи, което е ръст от 63% спрямо година по-рано.

„Докато обемът на изтъргуваните стоки е под 10 трилиона юана (1.6 трлн. долара), броят на работещите за компанията трябва да е под 50 000“, коментира Ма. „Брой над 30 000 към момента е напълно достатъчен“, допълва още той.

Обемът на изтъргувани стоки за тримесечието към края на декември миналата година е 787 млрд. юана, което е повишение от 49% на годишна база. За цялата изминала година той е достигнал около 2.3 трилиона юана.