Кьонигсалее е една от запазените марки на Дюселдорф - столицата на германската провинция Северн-Рейн Вестфалия. Освен административна столица на провинция, Дюселдорф е считан и за столица на рекламната и модната индустрия в Германия.

Местните наричат Кьонигсщрасе накратко „Кьо“, а това е най-натоварената луксозна търговска улица в Германия.

До 19 век е носила името Кастаниеналее (Булевардът на кестените).

Вижте още: 10-те най-интересни места, които да посетите в Германия

В средата на века обаче в Дюселдорф има инцидент с краля на Прусия Фридрих Вилхелм IV, когото местните замерят с конски тор. След това това, като жест на добра воля, Булевардът на кестените е прекръстен на Булевардът на краля (Кьонигсалее).

Кьонигсалее е дълга около един 1 км и се простира от Хофхгартен, основния парк на Дюселдорф, до Карл Теодор щрасе.

В непосредствена близост до луксозния булевард се намира едно от най-популярните места в града – Алтщад (Старият град), наричан още „Най-дългият бар в света“ заради своите над 300 барове, кръчми и дискотеки, както и Шадоущрасе - търговската улица с най-високите приходи от продажби в Германия.

На Кьонигсалее магазини имат едни от най-престижните марки в света от модната индустрия до електроника, като Prada, Hermes, Hugo Boss, Armani, Ermenegildo Zegna, Bulgari, Bose, Cartie, Tiffany & Co и т.н.

По-оживената част на Kьонигсалее e източната й страна, тъй като там основно са разположение магазините на големите луксозни марки.

Западната й страна е по-спокойна, тъй като там има основно офиси, банкови клонове и три петзвездни хотела - Breidenbacher Hof, Steigenberger Parkhotel и Intercontinental. И от двете страни на булеварда има кафета и ресторанти.

В средата на булеварда има канал с широчина 30 м, водата за който идва от притока на Рейн - Дюсел, откъдето пък идва името на града.

Вижте още: 10 плажа в... Германия

Булевардът е част и от трасето на традиционния Маратон на Дюселдорф, който тази година се проведе на 26 април и в който взеха участие близо 18 000 души.