Около 10 000 демонстранти се събраха неделя в центъра на молдовската столица Кишинев, за да протестират срещу изчезването на един милиард долара от три банки в най-бедната страна в Европа, предаде АФП

В началото на април централната банка на Молдова разкри, че трите финансови компании, държащи около една трета от банковите активи в страната, са отпуснали заеми общо за един милиард долара (890 милиона евро), което е 15% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Получателите на тези кредити не се посочват и изглежда, че парите просто са изчезнали. Според доклад на парламентарна комисия, който изтече в медиите, част от парите са прехвърлени и в четири руски банки, съобщи БГНЕС.

Демонстрантите, събрани от опозиционното движение "ДА", скандираха срещу корупцията и поискаха оставката на главния прокурор, на съдии от Върховния съд на страната, както и на политици, замесени, според тях, в скандала.

Пред обществения натиск, провокиран от аферата, главната прокуратура решил през април да започне разследване. До този момент са арестувани двама души, чиято самоличност се пази в тайна. Имуществото на няколко души е поставено под възбрана.

Правителството се обърна към експерти от американската одиторска компания "Крол" Kroll, за да разплете случая.