Известният инвеститор активист Карл Айкан е загрижен за пазара на акции в САЩ, но е много по-притеснен от състоянието на пазара на облигации с най-нисък инвестиционен рейтинг (junk bonds).

„Това, което е по-опасно от пазара на акции, е пазарът на високорискови облигации“, коментира Айкан в интервю за предаването Wall Street Week.

Виж още: Apple трябва да струва 1.3 трилиона долара, според Айкан

Към пазара на високорискови корпоративни облигации продължават да се насочват средства, въпреки факта, че пазарът на акции е при близки до рекордни стойности нива. Високорисковите облигации са най-добре представящият се клас активи сред инструментите с фиксиран доход.

По отношение на пазара на акции, Айкан заяви, че е „много притеснен“ и се хеджира в подготовка за пазарна корекция.

Айкан изрази несъгласие с Лари Финк, ръководителя на инвестиционния фонд BlackRock, който критикува компаниите за огромните по размер програми за обратно изкупуване на собствени акции. Финк обвини също така инвеститорите активисти, че жертват дългосрочния потенциал на компаниите за сметка на краткосрочни цели.

Според Айкан, Финк е прав да негодува срещу инвеститорите, купуващи акции с краткосрочен хоризонт, но това не са истинските инвеститори активисти, според него.

Според Айкан, някои изпълнителни директори губят парите на акционерите с инвестиционните си решение, касаещи дългосрочен хоризонт.

„На някои изпълнителни директори не бива да им се позволява да инвестират пари“, коментира Айкан. „Много от тях си мислят, че могат да пилеят парите на акционерите именно заради инвеститори като Лари Финк.“

Според Айкан, енергийният сектор продължава да е проблем за икономиката. Очакванията на инвеститора активист са за възстановяване в този сектор в рамките на три до четири години.