Трудовият пазар за дипломирали се наскоро студенти отвъд океана се подобрява, според прочуване на сайта CareerBuilder. Общо 65% от работодателите споделят, че планират да наемат дипломирали се наскоро студенти, което е с 8% повече от миналата година.

Според 21% от работодателите, участвали в проучването на CareerBuilder, колежите не правят достатъчно, за да подготвят студентите за света, в който трябва да работят.

Проблемът не е, че те нямат подходящата квалификация или технически познания. Работодателите са притеснени от това, че новозавършилите нямат така наречените „меки умения“. Много от тях смятат, че новозавършилите не могат да общуват ефективно с хората и имат затруднения при разрешаването на проблеми и креативното мислене.

Те често не успяват още от самото начало да създадат положително впечатление за себе си у работодателите. Провеждащите интервюта за работа споделят, че много от явяващите се на тези интервюта са немотивирани и разконцентрирани и че имат нереалистични очаквания по отношение на заплащането.

Да имаш университетска диплома и технически умения се оказва, че не е достатъчно за новозавършилите, за да се сдобият с първата си работа. Те също така имат нужда и от следните пет други умения, според работодателите, участвали в проучването на CareerBuilder.

1. Умения за ефективно общуване с хора

Да можем да общуваш с други хора изглежда просто, но понякога е нещо, с което младите трудещи се изпитват затруднения. Общо 52% от компаниите в проучването споделят, че на новодипломиралите се им липстват умения за общуване с хората.

Младите хора, които търсят първата си работа, не трябва да подценяват колко далеч могат да ги отведат уменията за общуване с хората. Добрите комуникационни умения дори биха могли да направят кандидат с по-малко забележителни академични постижения предпочитан служител, казва Лий Бърдет Уилямс, декан на колежа Уийтън в Масачузетс, докато в същото време липсата на комуникационни умения може да обрече дипломирал се студент на безработица.

"Ние трябва да сме сигурни, че нашите студенти знаят как да направят добро ръкостискане, да погледнат някого в очите и да се представят. Трябва да налагаме важността на крайните срокове. Трябва да обръщаме внимание на личната хигиена и на подходящия начин на обличане," добавя тя.

Вижте още: Родители на успели деца споделят тези седем неща

2. Умения за разрешаване на проблеми

Общо 46% от работодателите споделят, че дипломиралите се наскоро имат слаби умения за разрешаване на проблеми.

"Това поколение е било жертва на учебната програма през целия си живот," казва Мари Артим от Enterprise пред Washington Post. "Решенията са им предоставяни в готов вид, така че е по-малко вероятно да намерим някой, който може да взема решения."

3. Умения за вербална комуникация

Вербалната комуникация е друга сфера, в която, според работодателите, дипломиралите се наскоро имат нужда от помощ. Според 41% от работодателите, младите хора, които те искат да наемат, просто нямат подобни умения. Предвид факта, че това поколение е израснало в свят, в който дигиталната комуникация е норма, не е изненадващо, че някои негови представители имат проблеми с по-традиционните начини за споделяне на информация.

Проблемите с вербалното общуване не се ограничават само с това, че младите не могат да изнесат презентация или да отговорят на телефонно обаждане. Те също така не разбират как да адаптират стила си на говорене към различни ситуации.

Стил, на който се гледа като на прекалено ежедневен или отпуснат, може да отблъсне работодателите, особено тези в по-консервативните индустрии.

4. Лидерски умения

Общо 63% от дипломиралите се наскоро искат да са лидери на работното място, според проучване. Това обаче е още една сфера, в която им липсват умения, според работодателите. Общо 40% от компаниите, които искат да наемат дипломирали се наскоро студенти, казват, че тази група има нужда от по-добри лидерски умения.

Разликите между поколенията при лидерството може да е една от причините, поради която работодателите дават на кандидатите за работа ниски оценки в тази сфера. Младите се интересуват по-малко от традиционните йерархични структури, като вместо това искат да водят по начини, по които да имат директно влияние върху компанията.

"Те определят лидерството не според длъжността, статута или йерархията," казва Емили Хе, главен маркетингов директор на Sab. "Те търсят директна връзка между това, което допринасят към компанията и към нейните резултати."

Вижте още: Това са университетите с най-добра репутация в света

5. Писмени комуникационни умения

Да можеш да пишеш ясно и професионално е важно умение на работното място, с което мнозина от младите не разролагат. Общо 65% от дипломиралите се наскоро са уверени в писмените си умения, според проучване, но едва 27% от работодателите са съгласни с това.

В проучването на CareerBuilder, 38% от работодателите споделят, че дипломиралите се наскоро имат нужда от по-добри умения за писмена комуникация.

"Неправилната употреба на граматика, правопис и език може да остави много лошо впечатление. Използването на неформален стил, разчитането на съкращения, неизползването на пунктуация и на главни букви не е никак професионално," според Джойс Ръсел от бизнес училището на Университета на Мериленд.