Вчера фенове и инвеститори отпразнуваха деня на Междузвездни войни. Тазгодишният празник бе от особена важност преди излизането на най-новия филм от сагата, който е и първият, след като Disney купи Lucasfilm през 2012 г.

Вижте още: Някои факти за Star Wars, които може и да не знаете

Когато "Междузвездни войни: Силата се пробужда" излезе по кината през декември, той няма просто да отбележи завръщането на ветерани като Харисън Форд, Кари Фишер и Марк Хамил. Филмът също така ще възобнови с пълна сила продажбите на сувенири, свързани с поредицата, откъдето създателите на Междузвездни войни печелят най-много пари.

От излизането на първия филм през 1977 г. приходите само от лицензирането на играчки възлизат на 12 млрд. долара, в сравнение с едва 4.3 млрд. долара, генерирани от продажбата на билети за филмите.

Разбира се, хитовите филми са от съществено значение за продажбите на играчки, а лицензионните сделки могат да донесат огромни печалби или да съсипят даден производител на играчки.

Общите приходи от продажба на играчки възлизат на 44% от всички приходи, генерирани от филмовата сага.

След продажбите на играчки и приходите от билети най-много постъпления са генерирали продажбите и отдаването под наем на DVD-а – 3.8 млрд. долара.

Вижте още: 10 от най-скъпите грешки на всички времена

Продажбите на видео игри пък са донесли приходи в размер на 2.9 млрд. долара, а продажбите на книги 1.8 млрд. долара.

Вчера Disney обяви ново поколение играчки „Междузвездни войни“, книги и дрехи, които според компанията ще се "приземят в нашата галактика" през септември. Electronic Arts, която притежава ексклузивния лиценз за видео игрите „Междузвездни войни“ до 2023 г., ще пусне нова игра месец преди премиерата на филма.

Disney купи Lucasfilm и правата за филмите от поредицата за 4 млрд. долара през октомври 2012 г.