Китайският онлайн търговец, който ще обяви днес резултатите си - Alibaba, води преговори за покупка на дял в най-големия индийски производител на смартфони – Micromax, според запознати.

Става въпрос за „значителен дял“, според неназовани източници, цитирани от CNBC. И двете компании са отказали коментар по темата.

Според информацията, те все още водят преговори относно размера на дела и цената.

Дял на базираната в Ню Йорк китайска компания в Micromax би й дал широк достъп до бързоразвиващия се пазар в Индия.

Micromax държи 18% от пазара на смартфони в Индия, според данни на IDC, като изпревари Samsung по продажби в края на миналата година. Успехът й се дължи основно на предлагането на евтини смартфони с добри технически характеристики.

Alibaba има собствена операционна система, известна като YunOS, която компанията се опитва да наложи, за да разшири базата си от онлайн потребители.

Партньорство с Micromax се очаква да даде възможност на Alibaba да инсталира предварително операционната си система на продаваните устройства, което би дало големи възможности, свързани с индийския пазар.

Местният индийски онлайн пазар е доминиран от търговци като Flipkart и Snapdeal.

През февруари Alibaba загупи за 590 милииона долара миноритарен дял в китайския производител на смартфони Meizu. През изминалия месец от компанията обявиха партньорство с най-големия държавен мобилен оператор - China Telecom, за продажба на евтини смартфони в по-малките населени места и селските райони.