Усилията на китайските производители да се разграничат в свят на изключително голяма конкуренция продължават с пълна сила.

Производителят ZTE представи нов модел Nubia Z9, който, благодарение на патентована технология, позволява контрол на смартфона с натиск върху страничната рамка.

Виж още: Уникални смартфони от Китай

Смартфонът ще се предлага заедно с разновидностите - Nubia Z9 mini и Nubia Z9 Max. Той е с 5.2-инчов дисплей с изключително здраво стъкло, както и с резолюция от 1 080 пиксела.

Дисплеят е заобиколен от тънка огледална рамка с дебелина 0.8 мм, която създава усещането за липса на граници. В същото време рамката ще се използва за управление на смартфона.

Свиване на ръката около телефона, например, ще заснема скрийншот, а плъзване на пръсти по рамката ще регулира яркостта. Два пръста върху рамката ще активират камерата.

Друга отличителна черта на смартфона ще е неговият метален корпус. Той ще разполага с процесор Snapdragon 810, както и 3 GB оперативна памет.

Камерите са две – задната е 16-мегапикселова с оптична стабилизация, а предната е 8-мегапикселова със сензор от Sony и широкоъгълна оптика.

Батерията е с капацитет 2900 mAh, а за работата се грижи интерфейс Nubia UI 3.0. Версията Exclusive включва и специална технология за разпознаване на пръстови отпечатъци, която разчита на сензори в бутоните за включване и за контрол на звука.

Предварителните поръчки за трите модела започнаха в Китай на цени 3499, 3999 и 4499 юана (500, 570 и 640 евро).