Ние оперираме на четири пазара с четири различни системи, коментира по време на панел „Капиталови пазари“ на форума „Шумът на парите“ Михаел Бюл, главен изпълнителен директор на Виенската фондова борса.

Не притежаваме депозитарните къщи навсякъде, но има някои препокривания в акционерите. В Прага депозитарът е притежаван 100% от борсата. В Словения депозитарът е частен. В Унгария има малцинствено участие на борсата в депозитара – 46%.

Добре е цялата инфраструктура да е съсредоточена в едни ръце. Да си депозитар е стабилен бизнес и носи печалба. Докато другите транзакции са по-волатилни.

Няма да говорим за кризата. От 2012 година насам има ръст на търгуваните обеми, започна с плавни темпове. Изминалата година бе изключително успешна за австрийската фондова борса и нашите подразделени. Най-силна бе тя за Словения. Категорично страната извлече много ползи - най-вече политическата стабилност.

Имаше въпроси по приватизацията и все още има голям дял предприятия в държавни ръце. Въпреки това обаче, пазарът отбеляза голям ръст. Това продължава и тази година.

В Прага и Будепеща ръстът не бе толкова забележителен. Има плавен ръст в обемите. В Унгария държавата купи Erste Bank. Правителството каза: "ще намалим данъците" и виждам много положителни настроения в страната, заяви Бюл.

В Австрия през изминалата година търгуваните обеми регистрираха ръст от 25%. Тази година виждаме позитивен ефект от ниското евро, ниските цени на петрола, лихвите ще останат ниски. Наблюдаваме пренасочване на средства на инвеститори от щатите към Европа.

Какво се случва в нашата група през изминалата година? Няма нови пазари, няма нищо ново, което да сме придобили. През 2014 г., заедно с варшавската борса, решихме да не продължаваме с едни общи планове, които имахме.

Тезата, че ако едно сливане не се направи в рамките на три месеца, вероятността да се финализира пада наполовина, се оказа напълно вярна. След девет месеца на обсъждания решихме, че няма смисъл от такава сделка и се радвам.

Полският пазар се сви с 3% през изминалата година, като регистрира близо до нулата нарастване и през тази. В същото време пазарите, на които оперираме, се развиват много добре, посочи още главният изпълнителен директор на Виенската фондова борса.

Имахме ръст на капиталите и съвместна система за търгуване. Има огромен потенциал на четирите пазара, на които оперираме. От около 100 пазарни участници в Австрия, 70 са големи имена.

Такава подобна система има и в други държави, което позволява по-лесно търгуване от страна на инвеститорите. Много е лесно както в законодателно, така и в техническо отношение.

Наблюдаваме силно развитие на структурирани продукти. Това е свързано с емитентите, свързано е и с образованието на пазара, инвестиционното образование. Тези неща вървят ръка за ръка.

Австрия силно се повлия по отношение на капитала и във връзка с облигациите. Имаме рекорден ръст на корпоративни облигации – като половината от тях са от Италия. Като цяло това оказа много позитивен ефект и вече изграждаме нов сегмент. Ще стартира след по-малко от година. Правим първично публично предлагане. Имаме работни семинари по тази тема. Има много хора, които се интересуват от това.

Това, което може да се направи, е да се въвеждат централизирани борси. При такива борси могат да се изчисляват индекси, въвеждат индекси, продажба на данни в страната и извън страната.

Опитваме се да имаме вътрешни правила, регулации, които да са хармонизират, разбира се, не напълно, но възможно най-много. Има и друго ниво на хармонизиране. Свързано е със законодателството на всички държави.

Добре е да има усилия на високо политическо ниво. Всички политици казват – добре е да имаме хармонизирано, ако не единно законодателство по отношение на фалитите. Това би улеснило участниците на пазара. В много част на света виждаме, че отново се връща национализма. Ако капиталовите пазари се опитват да превъзмогнат това, ще е добре", завърши Бюл.

Програмата, както и повече подробности за Шумът на парите, могат да се намерят на profit.bg/forum

Форумът Шумът на парите се осъществява със съдействието на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, Vivacom и Галакси Инвестмънт Груп, както и спонсорите Трейс Груп Холд, София Интернешънъл Секюритиз, ЛУКС ИМОТИ, консултантска къща Амрита, Peugeot и Борика Банксервиз.

Медийни партньори на събитието са fakti.bg, offnews.bg, novini.bg, kaldata.com, imot.bg, economic.bg, сп. Forbes, сп. Икономика, агенция Фокус, pariteni.bg и SeeNews. Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.