Независимо, че страшно много хора от технологичния сектор излизат извън страната, тези от тях, които са наистина успешни и добри, са добре позиционирани в компании и в различни сфери в чужбина, заяви Елица Панайотова, изпълнителен директор на София Тех Парк по време на панел Технологии на форума „Шумът на парите“, организиран от Profit.bg.

Плюсът, който ние можем да използваме от това, е как можем да работим с тези хора, които са извън България. Това е и една от инициятивите, които ние искаме да подемем и вече сме говорили с хора, които са готови да работят със средата, макар и от САЩ, например.

Те могат да бъдат ментори. Могат да помагат на част от технологичните компании с контакти, с информация от пазар, който е доста по-напред технологично, или като инвеститори, посочи Панайотова.

Това е друга ниша, която има потенциал, който може да бъде използваме – контакти, знания и финансови възможности на хора, които са излезли в чужбина и имат емоционална и всякаква връзка със средата тук.

Ние имаме поводи в телеком индустрията да се хвали. Има софтуер, с който се правят 3D анимациите във всички световни продукции, който е български.

Може би трябва да заменим пиара, който правим на държавата, с повече технологии, а не само на киселото мляко и на първия компютър, например, с нещо, което е актуално и е от областта на технологиите, завърши тя.

Програмата, както и повече подробности за Шумът на парите могат да се намерят на profit.bg/forum.

Форумът Шумът на парите се осъществява със съдействието на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, Vivacom и Галакси Инвестмънт Груп, както и спонсорите Трейс Груп Холд, София Интернешънъл Секюритиз, ЛУКС ИМОТИ, консултантска къща Амрита, Peugeot и Борика Банксервиз.

Медийни партньори на събитието са fakti.bg, offnews.bg, novini.bg, kaldata.com, imot.bg, economic.bg, сп. Forbes, сп. Икономика, агенция Фокус, pariteni.bg и SeeNews.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.