Република Корея е приоритетен стратегически партньор на България в Азия и активно ще допринесе за стратегическото партньорство между ЕС и Корея, каза Росен Плевнелиев след срещата си с президента на Република Корея Пак Гън-хе.

Двете държави ще работят за разширяване на сътрудничеството в областите на енергетиката, отбраната и отбранителната индустрия, инфраструктурата, земеделието, науката и културата, съобщи Дарик радио.

„България е стратегически разположена по пътя на стоките Европа-Азия. България предоставя една добра бизнес среда - най-ниските разходи за работа и най-ниските данъци в ЕС. България бързо модернизира своята инфраструктура.

Разполагаме с висококвалифицирани специалисти, развити индустриални зони и разбира се, гарантираме свободен достъп до 500-милионния пазар на ЕС. Всичко това е предпоставка да задълбочим своето сътрудничество", заяви българският държавен глава.

На срещата президентите са констатирали и голям потенциал за увеличаване на броя на туристите, като Росен Плевнелиев подчерта, че българското Министерство на туризма ще бъде окуражено да предприеме целенасочени мерки за корейския пазар.

Президентът Пак Гън-хе отбеляза значението за двете страни на меморандума за сътрудничество в областта на науките и технологиите, който беше подписан днес:

„България има отличен опит за развитието на фундаменталните изследвания, а Република Корея е една от най-напредналите страни в областта на приложните науки. Корея искрено благодари на българското правителство за неговата последователна подкрепа по въпроса за ядреното разоръжаване. Двете страни потвърдиха намерението си да положат съвместни усилия за опазване на мира и сигурността в Северна Корея".

В програмата на делегацията за днес са включени посещение на Центъра за иновации на Samsung и среща с ръководството на компанията, както и посещение на Пангьо център, открит в края на март тази година.

Това е център за творческа икономика и иновации и има за цел да служи като базов лагер, в който се „отглеждат" малки и средни технологични фирми, чиято дейност е свързана с информационните технологии и по-специално с игрите за мобилни телефони.