Основателят и главен изпълнителен директор на GoPro Ник Удман спазва обещанията си.

Удман е върнал 4.7 млн. акции на компанията на стойност 229 млн. долара като част от споразумение, което сключил със съквартиранта си от университета преди 10 години, пише Bloomberg.

Нийл Дейна, който е учил в Калифорнийския университет в Сан Диего заедно с Удман, е първият служител на GoPro. Той в момента е директор в компанията, отговарящ за специалните продажби.

В първите дни на GoPro Удман обещава да даде на Дейна 10% от парите, които направи от продажба на акции на GoPro.

Удман основава GoPro през 2004 г., като в началото произвежда само каишки за китка за малки камери, а впоследствие започва да прави и камери.

През 2011 г. GoPro предоставя на Дейна 6 млн. опции за закупуването на акции в добавка към 270 000 акции, според Bloomberg. Удман се съгласява да възстанови парите на GoPro, когато тези акции бъдат упражнени.

Тази седмица Дейна похарчи 3.6 млн. долара, за да упражни опциите си. Състоянието на Удман ще намалее до 2.3 млрд. долара, след като върне 229-те млн. долара, които струваха акциите на GoPro.

GoPro стана публична компания на 26 юни 2014 г. Според документите, предоставени от компанията на щатската Комисия по ценни книжа и борси, майката, бащата и двете сестри на Удман са станали милионери след IPO-то.

Удман бе най-високо платеният главен изпълнителен директор в САЩ през миналата година с получени 4.5 млн. акции на обща стойност 284.5 млн. долара.