България да произвежда бронирани корейски автомобили KIA. На това се надява президентът Росен Плевнелиев, който е на работно посещение в Южна Корея.

За това какви точно разговори са проведени от делегацията ни при посещението в Корея и какво ще се случи оттук нататък държавният глава коментира пред български медии след визитата си в технологичния гигант Samsung.

„В областта на военното сътрудничество компанията KIA има интерес да произвежда бронирани автомобили. Нашият министър на отбраната затова е тук, те ще преговарят, очаква се посещение в България. Нашата отбранителна индустрия трябва да даде всичко от себе си, за да се преборим, както други европейски държави в момента се борят, за този проект…”, каза Росен Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

В сферата на образованието развитие на сътрудничеството е предвидено със Samsung. „Само тя в България финансира милионна програма, 84 училища участват в нея, български университети - също. Сумата е над 6 млн. лв. и става дума за интелигентно и интерактивно учене”, отчете Плевнелиев.

В земеделието и производството на храни има огромен интерес към българското кисело мляко. „Трябва наистина да вземем нещата в ръцете си и да направим нещо, защото и други производители не чакат. Но тук, в Корея ние имаме огромен пазар, който не се използва по най-добрия начин…”, обясни президентът.

В тази връзка, според него „Ел Би Булгарикум” ще трябва да се замислят какво и как да предприемат, „защото в Корея сме име и хората искат да купуват…”

Българските вина, според държавния ни глава, също се търсели много, но „не сме добре представени”: „Можем да бъдем много по-ефективни”. Днес от министрите ни през президента до други представители на институции и бизнеса разпитваха за качествените български вина, които знаят колко са хубави, но ги няма”, констатира Плевнелиев.

В областта на туризма ще участваме в следващи изложения: „Ще помоля министъра на туризма лично да помисли и да направи специален пакет за туристически услуги за Корея”. Росен Плевнелиев даде пример за броя на корейските туристи в Хърватия, които се умножили седемкратно само за последната година.

„Подобен е успехът и за Словения. Цифрите в това направление, които ние имаме, са незадоволителни, а южнокорейците обичат България, тя им е интересна и трябва да се замислим как да ги привлечем”, обобщи президентът, цитиран от Нова телевизия.

Росен Плевнелиев се надява на сътрудничеството със Сеул и в областта на енергийната индустрия и специално в изграждането на терминала за втечнен газ (LNG). „Предложихме на домакините си сътрудничество и в енергетиката. Разказахме за нашия проект за LNG-терминал, осъществим заедно с нашите гръцки партньори”, каза той.

„Ние зависим от тях и уведомихме тук президента и представителите на правителството, че като напредне този проект дали ще бъде плаващ LNG терминал или стационарен, дали ще бъде в Александруполис, Кавала или на друго място, то ние ще се обърнем към тях като към световен лидер в областта на LNG технологиите”, категоричен беше Плевнелиев.

Президентът допълни, че ще се отчита и интересът на гръцките ни партньори. „Поканихме и южнокорейци за концесии на български находища, също така и за участие във високотехнологични български инфраструктурни проекти”, поясни той.

„Тук говорим за реверсивни връзки и за тунели на български магистрали и жп линии”, уточни Плевнелиев. „Знаете много добре, че корейските строителни компании в това отношение са световен лидер”, напомни още държавният глава.