При много от най-големите технологични компании в Силициевата долина софтуерът за намиране на локации подкрепя множество приложения и функции в техни продукти.

За Apple това е една игра, в която компанията изостава.

В тази връзка, от Apple потвърдиха вчера, че са придобили Coherent Navigation - компания за GPS технологии, като сделката допълнително ще подсили технологиите и услугите на Apple, свързани с откриване на локации.

"Apple купува по-малки компании от време на време и по принцип не обсъждаме нашата цел или планове," се казва в изявлението на компанията.

Основаната през 2008 г. Coherent Navigation е малка компания, която се фокусира върху услуги, свързани с търговската навигация и се базират на партньорства с компании като Boeing и Iridium.

Coherent Navigation работи по навигационни системи с голяма точност, които са много по-усъвършенствани от много от системите на потребителско ниво.

Засега не става ясно как точно Apple ще използва услугите на компанията или нейните технологии или дали ще внедри предишните й проекти в настоящите си продукти.

Придобиването е поредното от поредицата придобивания на подобни компании, които Apple осъществи през последните шест години. Придобиването на Placebase през 2009 г. олицетворяваше прехода на Apple към създаването на собствена картографска технология. В следващите години Apple купи редица компании със сходна дейност като Locationary и Hopstop.

Много от тези придобивания бяха част от една по-обща стратегия за намаляване на зависимостта от Google Maps. През 2012 г. Apple пусна собствена картографска услуга. Това замени старото картографско приложение на Apple, което се базираше на навигационната технология на Google Maps.