С общо парично възнаграждение в размер на около 82.6 млн. долара, отговарящата за търговията на дребно на Apple Анджела Арендс бе най-високо платената жена в САЩ през миналата година.

Арендс имаше дълга и успешна кариера в модната индустрия и в търговията на дребно и бе в основата на възхода на Burberry.

Като първата жена в ръководния екип на главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук, тя извървява дълъг път от малкия град, в който е родена и има невероятен начин на живот, с който да го докаже.

Арендс, която бе наета от Apple през октомври 2013 г., е получила 82.6 млн. долара през миналата година. От Apple са й платили около 37 млн. долара само за покриване на загубите й, свързани с акции на Burberry.

Арендс израства заедно с петима братя и сестри в Ню Палестайн, щата Индиана. Тя проявявала креативност от малка, създавайки колажи от модни списания и превръщайки домашен шкаф в нейн собствен артистичен оазис.

След като завършва колеж, тя се мести в Ню Йорк и постепенно започва да се издига в модната индустрия, като в крайна сметка достига до постовете президент на Donna Karan International и изпълнителен вицепрезидент на Liz Claiborne Inc.

Най-дълго обаче се задържа на поста главен изпълнителен директор на Burberry, който заема от 2006 до 2014 г. Арендс обикновено носи дрехи от луксозната колекция Prorsum на Burberry.

Вижте още: Това са най-богатите жени в технологичния сектор

По времето, когато бе главен изпълнителен директор на Burberry, тя е получавала средства за дрехи от компанията на стойност десетки хиляди долари.

Репутацията на Burberry се подобри значително по времето на Арендс. Самият принц Чарлз дори помогна на компанията при откриването на новата й централа през октомври 2009 г.

През кариерата си Арендс е изгледала доста модни ревюта от първия ред.

Тя изглежда черпи енергия от огромните количества диетична Coca-Cola, които пие, като понякога изпива по пет или шест кутийки на ден.

Арендс е омъжена за ученическата си любов Грег, който се грижи за децата, когато семейството се мести в Лондон заради поста на Арендс в Burberry.

Двамата имат две дъщери и син.

Вижте още: Жените CEO са по-малко, отколкото мъжете CEO на име Джон

По време на престоя им във Великобритания семейство Арендс живеят в имение с площ от над 1 100 кв. м в западната част на Лондон със закрит басейн и тенискорт и ползват услугите на иконом и градинар. След това се местят в Силициевата долина.

През 2014 г. Арендс бе наградена с Ордена на Британската империя от кралица Елизабет.

Арендс бе с основна роля за пускането на умния часовник на Apple през тази пролет. Тя е отдавна е почитател на Apple, като през 2010 г. споделя в интервю за WSJ:

"Ако гледам на някоя компания като на модел, това е Apple. Те са брилянтна дизайнерска компания, която се стреми към създаването на начин на живот, а аз гледам по същия начин и на нашата компания." Тя напуска Burberry в посока Apple само четири години по-късно.