Ако разполагаме с кристална топка в ръцете си, която да ни покаже в какво финансово състояние ще бъдем през следващите години, стресът, на който се подлагаме ежедневно, ще спадне драстично.

Нямаме, но за целта има финансови планьори. Те могат да оценят сегашното ни състояние и да хвърлят поглед към бъдещия ни финансов баланс, ако вземем някое и друго решение.

Даян Ласус, президент на Lassus Wherley, компания за финансово планиране, хвърли поглед върху живота на 5 млади жени.

„Управлението на пари е предизвикателство, особено когато имаш специфични финансови цели за постигане. Винаги помнете, че колкото повече знаете за финансовото си състояние и колкото повече сте посветени на целите си, толкова по-вероятно е да ги изпълните”, казва Ласус.

Прочетете какви съвети даде тя на петте жени.

Зина, 25 години, Индианаполис

Работа: координатор комуникации
Заплата: 31 356 долара
Наем: 266 долара месечно
Кредитна карта: няма, но има студентски заем, който предстои да изплати през месец ноември
Пенсионен статус: Зина заделя 6% от заплатата си за пенсия. Освен това е открила своя сметка в частен пенсионен фонд при постъпването в колежа.
Глезотии: хранителни стоки. Тя обича да яде скъпа храна. Освен това харчи пари за хобитата си – фотография, шиене и изработване на различни неща, а също така плаща по 99 долара месечно за спортни занимания. Месечно харчи по 800 долара.
Парични притеснения: „Че няма да разполагам с достатъчно пари за това, което искам. Например, притеснявам се, че кучето ми ще се разболее от рак и няма да съм способна да спася живота му, без да фалирам. Или че няма да мога да си купя хубави мебели или кола, когато моята се развали.
Резултат: $ (по пътя към фискалния фитнес)

Решението: Ласус я съветва да спре да пилее ежедневните си пари, докато все още е в добро състояние – няма кредити и е започнала да спестява за пенсия.

„Когато парите влязат в джоба ти, те буквално потъват в черна дупка”, казва специалистът. За да се снабди с фонд за спешни нужди, какъвто иска да има, Зина трябва да започне да пести от джобните си пари.

Лорън, 27 години, Пенсилвания

Работа: CEO на търговска фирма
Заплата: 45 000 долара
Наем: 1 125 долара месечно, без комуналните услуги
Кредитна карта: 6 100 долара
Пенсионен статус: Нула.
Глезотии: Храна и ресторанти.
Резултат: $ (Нуждая се от финансова рехабилитация)

Решението: Лорън харчи 30% от доходите си за наем и кредитната карта. „Тези две неща правят задачата й да спестява по-трудна”. Според Ласус, Лорън трябва да се фокусира върху изплащането на кредитната карта, за да пренасочи парите си към частен пенсионен фонд.

„Засега може да започне да внася пари в такъв фонд, просто за да се увери, че финансовото й състояние става по-добро”, съветва специалистът по финансово планиране.

Следващата стъпка е да си постави специфична цел за пенсионния фонд и да си я запише на хартия, така че да може да я следи във времето.

Лиза, 32 години, Вашингтон

Работа: писател
Заплата: 85 000 долара
Наем: 1 550 долара месечно
Кредитна карта: няма
Пенсионен статус: редовно внася вноски за пенсия
Глезотии: кафе, похапване навън, събития и концерти
Парични притеснения: „Нямам планове да се женя, нямам деца и не чувствам, че имам какъвто и да е финансов план. Не знам какво да правя, освен да пестя.
Резултат: $$

Решението: „Лиза трябва да се замисли къде иска да бъде след три или пет години и да измисли как го постигне”, казва Ласус и допълва: „Целите й няма нужда да бъдат много продължителни.

Само защото няма семейство, това не означава, че не бива да спестява за определени неща, като например ваканция и нещо още по-важно – пенсионирането”.

Специалистът съветва Лиза да състави списък с желания. „Този лист може да съдържа спешен фонд от 200 долара или фонд за закупуване на кола”, допълва Ласус.

„Веднъж щом се сдобиеш със списък с неща, може да ги приоритизираш и да посочиш сумата, която ти е необходима за постигането им”, казва още президентът на Lassus Wherley.

Продължение на следващата страница...

Кат, 29 години, Оукланд

Работа: моден стилист
Заплата: 59 000 долара
Наем: 800 долара месечно
Кредитна карта: 16 000 долара
Пенсионен статус: влага 3% от заплатата си в пенсионен фонд
Глезотии: наем, ресторанти и дрехи. „Пазаруването е терапия”, казва Кат. „Опитах се да намеря начини да се залъжа, за да харча по-малко и да спестявам, но се провалих”, допълва 29-годишната жена.
Парични притеснения: „Имам добра работа, но живея в много скъп град. Добавете към това и наближаващата сватба – имам много неща да разреша”.
Резултат: $

Решението: Ласус съветва Кат да си поставя месечни цели и всеки път, щом докосне кредитната си карта, да се запита дали наистина има нужда от желаните стоки или услуги.

Мелъни, 26 години, Охайо

Работа: маркетинг мениджър
Заплата: около 50 000 долара
Наем: 660 долара месечно
Кредитна карта: няма
Пенсионен статус: заделя 10% от заплатата си в пенсионен фонд.
Глезотии: мода. „Мисля, че майка ми ще пощурее, когато разбере колко струват ботушите ми!”.
Притеснения: Когато получа заплатата си, деля я на четири: спестявам за пенсия, дългосрочни цели – купуване на кола или къща, спешен фонд, който да покрие следващите 3-6 месеца, и ежедневни пари. Страхувам се, че не пестя достатъчно пари. Миналата година си счупих лакътя и трябваше да посегна към спестените пари – действие, което беше много стресиращо за мен.
Резултат: $$$

Решението: Мелъни трябва да постави конкретни цели по отношение на фондовете за дългосрочни цели и спешни разходи, смята Ласус.

„Ако смята да закупи къща през следващите 3-5 години, препоръчително е да разгледа цените на имотите в квартала си, за да определи каква точно сума наистина й трябва”, допълва експертът.