Европейският съюз и Украйна подписаха споразумение за предоставяне на кредит от 1.8 млрд. евро в помощ на украинската икономика. Документът бе подписан в кулоарите на срещата на върха на Източното партньорство в Рига.

Отпускането на средствата ще започне от лятото на три транша, всеки по 600 млн. евро, и ще зависи от изпълнението на договорените реформи, подчерта заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, който подписа документа.

"Меморандумът за разбирателство предвижда макрофинансова програма за помощ на Украйна на стойност 1.8 милиарда евро. Това всъщност е най-голямата подобна програма, отпускана на страна, който не е член на ЕС", заяви той, цитиран от БГНЕС.

Споразумението предвижда Украйна да проведе редица реформи, включително да вземе мерки за борба с корупцията, за да се справи със структурните проблеми в икономиката си.

Украинската икономика се сви с близо 18 процента през първото тримесечие на 2015 година, отчетено на годишна основа, на фона на продължаващите безредици в източните райони на страната, които са центърът на промишлеността ѝ.

По-рано беше съобщено, че един работник е убит, а двама са ранени при обстрел в района на мина Авдеевка в Източна Украйна.

От компанията, стопанисваща съоръжението "Метинвест", заявиха, че при обстрела на мината са нанесени и сериозни щети на оборудването и инфраструктурата, заради което се е наложило добивът и транспортът да бъдат преустановени.

Това е най-тежкият обстрел в района от обявяване на примирието в Донбас през февруари, подчертаха от компанията.