Доларът поскъпна до най-високото си ниво от декември 2002 г. спрямо йената на фона на очакванията, че лихвите в САЩ ще бъдат повишени през тази година, докато австралийският долар падна до шестседмично дъно след разочароващите данни за капиталовите разходи в страната.

Доларът поскъпна до 124.30 спрямо йената и за последно се търгуваше на ниво от 124.15.

Поскъпването на акциите в Токио увеличи апетита за риск и също се отрази негативно на йената, която е считана за валута убежище.

Трейдъри в момента обаче очакват потенциална вербална интервенция от страна на Централната банка на Япония за стабилизирането на йената.

В сряда от банката предупредиха пазарите да не обезценяват йената прекалено бързо.

Финансовите министри и централните банкери от Г-7 ще обсъждат случващото се на пазара на срещата си в Германия през тази седмица.

Доларът отстъпи част от позициите си спрямо еврото на фона на предварителните очаквания, че Гърция може би се приближава към сключването на споразумение за осигуряване на ново финансиране.

Еврото отскочи от едномесечното дъно от 1.0819, за да достигне 1.0911, слагайки край на понижението си от последните дни.

Вчера от гръцкото правителство заявиха, че започват да подготвят споразумение с партньорите си от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ).

От ЕС обаче определиха това като пожелателно мислене. Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле заяви, че е изненадан от оптимистичния тон на гръцките ръководители.

Въпреки това, по-стабилното евро понижи доларовия индекс до 97.274 пункта, в сравнение с достигнатия преди това едномесечен връх от 97.775 пункта.

При суровинните валути австралийският долар падна с повече от половин щатски цент, след като по-слабите от очакванията данни за бизнес инвестициите подсилиха прогнозите за облекчаване на паричната политика от страна на Централната банка на Австралия.

Австралийският долар поевтиня до 0.7671 щатски цента, в сравнение с 0.7755 преди излизането на данните, падайки до най-ниското си ниво от шест седмици.

Новозеландският долар се справя по-добре, след като най-големият млечен производител в света Fonterra обяви, че очаква търсенето на млечни продукти в крайна сметка да се възстанови.

Новозеландският долар се разменяше срещу 0.7235 щатски цента, записвайки с понижение от 0.3% за деня.