10 държави, които да посетите, ако обичате пикантна храна
Пикантната храна не е за всеки, но тя си има и горещи почитатели.
Ако сте от тези, за които колкото по-люто, толкова по-добре, то кухните на тези 10 държави ще ви харесат:
Бутан
Бутан е малко кралство между Индия и Тибет. Храната тук е пикантна, а националното ястие „ема датши“ на практика се състои само от люти чушки и сирене, което може да се сервира с ориз или без.
В Бутан на лютите чушки не се гледа като на подправка, а като на зеленчуци, като всички останали.
Китай
В Китай всичко се струва пикантно на чужденците.
Най-екзотична е кухнята в провинции Хунан, Сичуам и Гинзу.
Виж още: 10-те най-погрешни схващания за здравословното хранене
Тук може да хапнете риба на пара, покрита с люти чушки и чесън.
Етиопия
В Етиопия приготвят най-различни видове яхния, но повечето са доста пикантни.
Сик Сик се готви от парчета говеждо месо с джинджифил и сместа бербере.
Бербере е етиопска смес от различни подправки, сред които черен пипер, люти чушки, куркума и др.
Индия
Няма как Индия да не е в списъка.
Тук има различни видове къри, всички от които пикантни.
Тук приготвят пикантното ястие „пиле 65“. Никой не знае от къде точно идва числото в името на ястието, но според някои слухове, пилето трябва да се сготви с 65 люти чушки.
На всеки плаж в Южна Индия може да си поръчате chile bajji - това са люти чушки, пържени с брашно от леблебия.
Ямайка
В карибската кухня има доста пикантни ястия, което се дължи най-вече на лютата чушка Scotch bonnet, която те употребяват. Тук правят пикантно пиле и пикантно къри с лютите чушки, които ще ви шокират.
Корея
Няма корейско ястие, което да е напълно готово без пикантния Кимче.
Едно от най-пикантните ястия, които може да пробвате тук, е Теокбоки - това са много популярни оризови кексчета с чили сос.
Пробвайте и булдак, което се превежда като „огнено пиле“.
Малайзия
Отак-отак е рибено кексче, направено от паста от чили, чесън, риба, кокосово мляко.
Те са много популярни в цяла Югоизточна Азия, но в Малайзия добавят допълнително люти чушки.
Мексико
Лютите чушки са основна храна в мексиканската кухня.
Чили на прах ръсят дори на плодовете, заедно със сок от лайм.
Шри Ланка
Когато говорим за пикантна храна, Индия обира всички овации в региона си, но в Шри Ланка не отстъпват по нищо.
Котту е един от местните специалитети, които може да опитате.
Тайланд
В някои райони на Банкок ще ви е трудно да намерите храна, която да не е лютива.
Лютиво говеждо или специалитети с джинджифил са типични за тази кухня.