Гръцките банки все повече са притиснати от нарастване както на необслужваните кредити, така и от значително свиване на депозитната база. Вложителите или закриват сметки, или пренасочват средствата си зад граница.

Тази тенденция продължава да се ускорява през последните месеци. По данни на ЕЦБ депозитите в гръцките банки бележат спад до 139.4 млрд. евро през април, а само в рамките на четвъртия месец на годината от банковата система в страната са били изтеглени депозирани средства за 5.6 млрд. евро. По този начин гръцката депозитна база достига десетгодишно дъно.

Големите кредитни институции в Гърция продължават да отчитат сериозни нетни загуби и през първо тримесечие на 2015 г., като все повече разчитат на спешно финансиране чрез програмата ELA на ЕЦБ, но проблемите не намаляват поради несигурността относно бъдещето на страната в еврозоната.

Доверието може да бъде възстановено най-пряко с постигане на споразумение с европейските партньори, кредиторите от еврозоната и МВФ, което обективно ще възстанови нормалните условия на работа изцяло в банковата система.

Гърция и нейните кредитори няма как да изпуснат крайните срокове през юни, защото Атина рискува да изпадне в неизпълнение на дълга, а ефектът върху финансовите пазари ще бъде твърде широкообхватен.

Гърция продължава да е една от най-главните причини за безпокойството на пазарите. Така и двете страни се оказват притиснати от нуждата да се постигне сделка възможно най-скоро.