Deutsche Bank е изпратила официална информация до регулаторния орган BaFin (Institut die Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht) за извършена съмнителна операция от собствения им клон в Москва.

Сделката е покупка на деривативни финансови инструменти на стойност няколкостотин милиона евро на извънборсов пазар с рубли и продажбата им след няколко секунди – пак извънборсово, но в Лондон срещу британски паундове.

Произходът на парите не е уточнен. Не са установени и ценови разлики между двата пазара, допускащи, че мотивацията на сделката е арбитражен доход.

Смята се, че ако Deutsche Bank е спазила изискванията, подобна сделка изобщо не би трябвало да се осъществи. Според немското издание Manager Magazin (което е потърсило и мнението на BAFIN, но коментар е бил отказан), в централата на Deutsche Bank във Франкфурт вече присъстват разследващи и съдебни експерти от Лондон и от Ню Йорк.

Във връзка с инцидента Deutsche Bank официално заявява пред обществеността единствено, че е в ход вътрешно разследване и няколко банкови служители са отстранени временно.

Интересно е обаче, че предстои Надзорният съвет и Управителният съвет на банката, заедно с председателя Паул Ахлайтнер, съвсем скоро да се съберат на годишното общо събрание на акционерите. Коментаторите очакват много разгорещени дебати.