Експерти от Goldman Sachs прогнозират цена на петрола от 55 долара за барел към 2020 година. Прогнозата се отнася за Brent в дългосрочна перспектива, с оглед тенденциите за повишаване на ефективността на петролните компании. Анализите допускат безпроблемно постигане на нормална печалба за американските добивни компании дори при цена 50 долара за барел WTI.

Обобщените дългосрочни сценарии на ОPEC се колебаят в по-широк диапазон. Оптимистичните допускат, че до 2025 г цената не би трябвало да се вдигне над 76 долара. ОPEC отчитат, че обемът на американския добив ще съумее да се задържи на днешните нива, независимо от възможни спадове в цената, като песимистичният сценарий на ОPEC се колебае около 40 долара за барел.

Същевременно Саудитска Арабия продължава да увеличава експорта. Добивът през април е 10.3 милиона барела на ден. Ирак също повишава показателите и достигна 3 милиона барела на денонощие. Падането на цените се задържа единствено от геополитически рискови фактори в Ирак и Йемен. От друга страна, напрежение внася иранският министър по петрола Бижан Намдар Занданех, който заяви в началото на май, че Иран е готов за рязко повишаване на добива, като приемливата цена според него е между 70 и 75 долара за барел.

Според мнението на Дейвис Хол от Credit Agricole, дадено пред Bloomberg, ОPEC ще бъде в състояние да защити най-успешно пазарния си дял при ценови диапазон в рамките от 45 до 55 долара за барел.