Колко време би ви било нужно, за да посетите всички държави в света?

Албърт Подъл е направил това за 50 години.

Той е бил във всяка една държава по света и разказва за приключенията си в книгата „Около света за 50 години“.

Подъл започва пътуванията си през 1965 година, а чак през 2014 година отмята и последната държава в списъка си. По това време той е вече на 77 години.

„Само трима-четирима души са правили това преди,“ казва той.

Виж още: 22 признака, че сте пристрастени към пътешествията

Първоначално той има план да премине през всяла една държава, шофирайки. Оказва се, че това е много трудно. Някои страни са блокирани от войни. В държави като Колумбия, Гватемала, Никарагуа и Ел Салвадор има опасни бунтовници. В Африка има граждански войни в 20 държави.

Постоянно отлага посещението на „Свирепите Седем“ – така той нарича Саудитска Арабия, Йемен, Южен Судан, Сомалия, Уганда, Руанда и Бурунди.

Оказва се невъзможно да премине през Антарктика с автомобил. Гумите замръзват, двигателят се разваля.

По време на пътуванията си той е ял плъхове на барбекю в Гана, убити от автомобили животни в Панама, а на банкет в Хонконг е ял мозък от жива маймуна. Последното било много неприятно, но нямало как да откаже на домакина.

В Пакистан за малко да бъде убит чрез линчуване, когато го объркали с индийски шпионин. В Ботсвана див бик нападнал колата му. В Багдад е бил арестуван, в Куба е разпитван от полицията. Посетил е Могадишу (Сомалия) – най-опасният град в света.

Ако една държава се разпадне (като СССР), той се връща и посещава всяка една от отделните републики.

За да може да брои своето посещение за „реално“, той има няколко изисквания – винаги влиза законно и с виза, старае се да посети столицата, задължителни прекарва най-малко 24 часа в държавата (в по-големите е прекарвал по месец).

Старае се да пътува вътре в самата държава, защото не иска посещението му да бъде „формално“ - иска да е в вървял по улиците и да е „усетил“ държавата.

„Ако някой ви каже, че е бил във всяка държава по света, попитайте го къде е отседнал в Могадишу,“ настоява той.

Каква е цената?

Всички 102 международни полета са му стрували 300 000 долара, което според него е много, но признава, че не е правил добро планиране. Ако е планирал всичко по-внимателно, е можело те да му струват по-малко от 200 000 долара. Често му се е налагало да се връща в САЩ и да работи (той е адвокат по професия).

Днес обаче някои държави не могат да се посетят толкова лесно, както когато той го е направил. Тук цитира Йемен, Сирия, Либия, Ирак и някои части на Африка.

Какво е научил?

Подъл казва, че най-важният урок, който е научил, е да не съди толкова лесно различните народи за някои техни практики и поведения.

„Би трябвало да сме по-отворени към нещата, които за нас са „странни“ и да се опитаме да ги разберем.“

Албърт казва, че след всички пътувания оценява живота в Америка и се счита за късметлия, че се е родил там.

В момента Подъл живее в Ню Йорк и пише втора книга. В нея ще разказва за сексуалните си преживявания от 1950-те години до днес. „Тази книга е доста забавна, а историите не са толкова страшни, колкото някои от „Около света за 50 години“.