Щатските индекси приключиха вчерашната борсова сесия с понижения, в резултат на нарастващите опасения на пазарните участници за скорошно повишение на лихвите от Фед.

Индексът на сините чипове Dow Jones загуби 83 пункта от стойността си, или 0.5%, до ниво от 17 766.55 пункта. Широкият S&P 500 се понижи с 0.65%, до 2 079.28 пункта, докато технологичният Nasdaq намали стойността си 0.9%, до 5 021.63 пункта.

Вижте още: Корекция за щатските индекси от 10% до октомври

Високите пазарни оценки на акциите на щатските пазари правят така, че инвеститорите да държат голяма част от средствата си в кеш и да не откриват добри инвестиционни възможности.

„Наблюдаваме повишение на кеша ни след шест години на ръст на пазара“, според Ралф Сегал, главен инвестиционен стратег в Segall Bryant & Hamill - фонд, управляващ активи на стойност 10.5 милиарда долара в Чикаго. „Намираме се в ситуация, при която не сме склонни да инвестираме всичко на пазара“, допълва още Сегал.

Индексът S&P 500 се търгува при съотношение цена-печалба за последната една година от 18, което е по-високо от средното за последните десет години при нива от 15.8, според данни на FactSet.

В Европа международните кредитори на Гърция предложиха на страната да удължат спасителната й програма до края на март 2016 година, което може да е средносрочно решение за задлъжнялата държава да посрещне текущите си задължения.

Азиатските индекси последваха щатските в посоката им надолу. С 0.7% се понижи японският Nikkei, докато южнокорейският и шанхайския индекс загубиха по 0.3%.

Лихвите по 10-годишните немски облигации се повишиха до 0.89% на годишна база, докато тези по 10-годишните щатски дългови книжа се понижиха до 2.38%.

Петролът се стабилизира след спада му в края на миналата седмица и вчера, и днес брентът с доставка през юли добави 30 цента към стойността си до 62.94 долара за барел.

Златото се търгува без съществена промяна в нивата си при 1 177 долара за унция.