Пет добавки към храната, които убиват мозъка ни
Знаете ли, че болестта на Алцхаймер е класирана като човешки страх номер едно? И за това несъмнено си има причина.
Както всеки над 40 години знае, да забравяш неща и да не можеш да реагираш достатъчно бързо на умствени задачи са неизбежни странични ефекти на остаряването.
Но знаете ли, че в момента има 3000 хранителни добавки в продуктите, които консумираме всеки ден и голяма част от тях влияят негативно на психическото ни състояние?
Ето пет от тях, които просто убиват мозъка ни:
1. Мононатриев глутамат (МНГ)
Той повишава количеството глутаматна киселина в мозъка, което може да причини смъртта на нервните клетки.
Днес производителите на храни се опитват да скрият тази съставка с умни и невинно звучащи имена като хидролизиран протеин, растителен протеин, соев протеин, соев протеинов концентрат, суроватъчен протеин или ароматизиращи подправки, ензими, екстракт от дрожди и други.
Най-често се среща в кубчетата бульон.
2. Аспартам
Малко хора знаят, че този толкова често срещан подсладител може да повлияе на паметта ни. И дори по-лошо.
Няколко проучвания, направени върху животни, показват, че аспартамът може да причини припадъци и мозъчни тумори. Въпреки това обаче той се добавя към огромно количество храни и напитки.
Въпреки че не е лесно да го избегнете, четете внимателно етикетите – наличието му е задължително за отбелязване.
Вижте още: Няколко интересни факти за мозъка
3. Сукралоза
Това е друг подсладител, който убива 50% от добрите бактерии в червата ни, което води до образуване на токсини.
Един от вредните ефекти на този процес е върху хипокампуса, където се съхраняват спомените ни.
4. Диацетил
Представлява ароматно вещество. Смята се, че се изпиват 17300000000 литра течности, към които е добавен, всяка година.
Диацетилът е в състояние да премине през кръвно-мозъчната бариера - защита, която предпазва мозъка от навлизане на вредни вещества.
Смята се, че е една от причините за Алцхаймер.
Няма да го видите на етикета, но бъдете нащрек, ако е написано „изкуствен ароматизатор масло“ или „естествени аромати“.
5. Алуминий
Може и да ви изненадва, но алуминият се води за хранителна добавка.
Той обаче е невротоксин. През 1970 г. аутопсии показват, че хората с Алцхаймер имат по-голяма от нормалната концентрация на алуминий в мозъка.
Алуминият е обща хранителна добавка, която може да бъде намерена в бакпулвера и противослепващите агенти.
Това е най-често срещаният метал в кората на земята, така че е трудно да се избегне досег с него в ежедневието ни.