Министър-председателят Бойко Борисов поиска по-широк дебат по формирането на цените на електроенергията. Темата е обсъждана след края на днешното правителствено заседание.

Премиерът препоръчва на министрите, работещи по нормативните актове относно регулацията в сектора, да проведат срещи с ресорните парламентарни комисии, съобщи БНР.

От стенограмата на Министерския съвет става ясно, че възраженията на Националната електрическа компания по доклада, свързан със сектора електроенергетика, касаят целия модел на ценообразуване, възприет от Комисията за енергийно и водно регулиране.

На първо място, НЕК има претенция по отношение на това, че цената на обществения доставчик, която до този момент беше 125 лв., сега е намалена на 119 лв.

Според НЕК това ще доведе до проблем и до увеличаване на дефицита, тъй като на практика цената, на която НЕК ще продава тази електрическа енергия и която купува сега на високи преференциални цени от американските централи, от ВЕИ-тата, от когенерациите, ще я продава вече на по-ниска цена и това ще създаде допълнителен финансов вакуум в НЕК.

От друга страна, Комисията за енергийно и водно регулиране в своите разчети е направила баланс, от който става ясно, че НЕК ще генерира по-големи приходи от такса задължение към обществото, която се въвежда във връзка с определянето на цената за индустрията.

КЕВР изтъква като мотив необходимостта да бъдат изравнени цените и тази компонента от цената, която е всъщност задължение към обществото, която плащат битовите потребители, и цената, която плаща бизнесът, на практика трябва да бъде изравнена. До настоящия момент такса задължения към обществото, която плащат битовите потребители, е 40.21 лв., а цената, която плаща индустрията и бизнесът, е 18.93 лв.

На практика с това увеличаване на тази такса задължения към обществото Комисията за енергийно и водно регулиране в своите мотиви излага твърдение, че на практика се възстановява балансът и равенството между цените в потребителите от индустрията и битовите потребители.

По тази причина в ценовия модел, който Комисията за енергийно и водно регулиране предвижда, като приходи в Националната електрическа компания ще постъпи наистина значителен ресурс, който ще минимизира в много голяма степен дефицита в НЕК, но категорично няма да може да го покрие изцяло.

Премиерът Борисов предлага да се проведат срещи с енергийната комисия към НС. "Това, което се предлага в момента, за мен не е добро. Вдигне ли се цената на тока, особено за индустрията, не се регулират дори и пазарните дялове. Държавните предприятия – и "Козлодуй", и "ТЕЦ-2" на "Марица" се изключват от микса.

Не може на държавната компания за капиталови ремонти да се дават 48 стотинки, а на частната 1500 лева за едно и също нещо. В смисъл, или ги слагаме всички на масата равнопоставени, за да има необходимата реализация, или който взема такива решения или им дава такива цени, да отиде да се обяснява", заяви Борисов.