Колко дни в седмицата трябва да се спортува, за да има резултат?

На този въпрос отговарят учените. Може би е изненадващо, но се оказва, че има голяма разлика между това да спортуваш 2 или 3 пъти в седмицата.

Според Шон Арънт от Rutgers University два пъти в седмицата не е достатъчно! Разбира се, всяка една тренировка е добра за здравето ви и 2 пъти в седмицата със сигурност е по-добре от нито един път. Най-добър ефект за здравето, обаче, се постига, ако се спортува 3 пъти в седмицата.

Виж още: Тренировките на момичетата от Victoria's secret

„Всеки ден трябва да имате някаква физическа активност,“ казва Арънт. „Но за структурирана програма, от която очакваме добър резултат, минимумът е 3 пъти в седмицата. Проблемът е, че прекалено многото време, прекарано в седене, неутрализира голяма част от усилията ни. Да речем, че тренирате сутрин 1 час. чудесно, но след това отивате в офиса и седите през цялата останала част от деня. Това има ужасен ефект за здравето ви.

За това е необходимо да имате още активни часове в деня.“

Оказва се, че ако спортувате 3 пъти в седмица, тази една допълнителна тренировка е много важна. Това може да се дължи на факта, че стимулирате организма си по-често. Другата причина е, че ако тренирате по три пъти на седмица, ще забележите ефект от тренировките си много по-рано и това ще ви стимулира да продължавате или дори да ги увеличите. С два дни в седмицата няма да има много промяна.