Задръстванията са посочени като най-големия проблем на Столичната община, а разширяването и новите станции на метрото - като най-голямо постижение, според телефонно проучване на "Барометър България" за отношението и очакването на гласоподавателите към работата на местната власт и проблемите в общините.

За столицата изследването е направено сред 819 души над 18-годишна възраст между 6 и 13 юни. Агенцията е направила телефонно проучване общо за пет общини - София, Пловдив, Русе, Велико Търново и Стара Загора; данните бяха представени в националния пресклуб на БТА от Николай Николов от "Барометър България".

Задръстванията в столицата са посочени като проблем от 42.5 на сто от анкетираните, на второ място са постоянните ремонти на улиците - в смисъл, че не се извършват качествено и се налагат отново - според 29.2 на сто, а на трето - липсата на места за паркиране (22.7 на сто).

48.4 на сто определят разширяването и новите станции на метрото като постижение за общината през сегашния мандат, на второ място сред постиженията е зала "Арена Армеец" (20.6 на сто), на трето - ремонт на основните булеварди и улици – 17.3 на сто.

В Пловдив като основни проблеми са посочени липса на работни места (33.5 на сто), корупция (24.5 на сто), както и огромна разлика между центъра и кварталите (20.8%). Проучването за тази община е направено сред 678 души между 3 и 8 юни.

Развитието на централната част на града (18.6%), инфраструктурата (16.4 на сто) и "Цар Симеоновата градина" (13%) са първите три отговора на въпроса за постиженията на общината през сегашния мандат на управление.

Анкетираните в изследването за Русе, направено между 27 май и 3 юни сред 626 души, посочват като основен проблем безработицата, ниските доходи и липсата на възможности за развитие (47.1 на сто), намаляващото население (28.1 на сто) и злоупотреби в общината (23%). На въпрос за постиженията на общината 46.5 на сто отговарят "нищо", 17.4 на сто посочват строителството на спортната зала, а 9.4 процента - ремонта на центъра.

Основният проблем в Стара Загора, посочен от 41.3 на сто, е замърсяването на въздуха, на второ място е засилен трафик и липса на широки улици – 27.2 на сто, а на трето – лошо състояние на пътищата извън града (23.8 на сто).

Като постижения в сегашния мандат са определени нов парк (17.5 на сто), подобрена градска инфраструктура (14%), нови тротоари (12 на сто). В телефонното проучване за Стара Загора, направено между 4 и 6 юни, са включени 635 души.

Във Велико Търново най-много хора са посочили като проблем лоша инфраструктура (44.8 на сто), лошо състояние на крайните квартали /33 процента/ и липса на реални инвестиции в икономиката (31.5 на сто).

Ремонтът на паркове (39.1 на сто), започналият ремонт на градския стадион (31.5%) и ремонтът на онкологичния център (27.9 на сто) са постиженията на общината през сегашния мандат според проучването, направено между 1 и 9 юни сред 603 души.

Според данните най-висока средна оценка по шестобалната система от кметовете на изследваните общини получава Йорданка Фандъкова - добър (4.2).

Старозагорският кмет Живко Тодоров има средна оценка добър (4.12), русенският кмет Пламен Стоилов получава средна оценка (3.41), кметът на Пловдив Иван Тотев – 3.28, а средната оценка за кмета на Велико Търново Даниел Панов е 3.02.