Фаблетите, или смартфоните с големина на дисплеите над 5.5 инча, са особено популярни, особено в азиатския регион, където формират над 50% от продажбите.

Вижте още: Най-добрите евтини смартфони за юни

Този клас смартфони започват да се налагат във все по-голяма степен и в САЩ и в Европа, но на този етап са най-предпочитани от потребителите на развиващите се пазари. В тази насока производителите често се опитват да предложат смартфони с големи дисплеи на ниски цени.

Ето най-изгодните предложения на пазара в момента, на база на цена-качество, според изданието phonearema.com:

Asus ZenFone 2 (16 GB, 2 GB RAM)

Един от най-горещите смартфони в Азия в момента е моделът ZenFone 2, който е първият на пазара с 4 GB оперативна памет. Смартфонът разполага още с 64 GB оперативна памет, като се предлага при нива от 299 долара. За тези, които могат да се примирят с 2 GB оперативна памет и 16 GB вътрешна, е налице версия с продажна цена от 199 долара.

Този вариант се отличава с 5.5-инчов дисплей с резолюция от 1 080 пиксела, новата операционна система Android Lollipop и четириядрен процесор от Intel Atom Z3560, с честота от 1.8 GHz.

BLU Studio X Plus

Този относително нов модел, представен в началото на годината се отличава с 5.5-инчов дисплей с резолюция 720 пиксела, както и по-старата версия на Android – KikKat. Въпреки по-слабите му технически характеристики, обаче, той остава много добро предложение срещу цената си от 135 долара. Процесорът е четириядрен от MediaTek – MT6582. Другите му характеристики включват 1 GB оперативна памет, 8 GB вътрешна памет, осеммегапкселова задна камера.

Lenovo K3 Note

Представен първоначално като версия само за китайския пазар, впоследствие моделът стана международно достъпен, следствие на изключително големия интерес към него.

Основната причина за това е, разбира се, ниската цена от 170 долара. Срещу нея потребителите получават смартфон с 5.5-инчов дисплей с резолюция 1 080 пиксела, 13-мегапикселова задна и 5-мегапикселова предна камера, 2 GB оперативна памет и 16 GB вътрешна памет.

Процесорът е осемядрен от MediaTek – MT6752. Той е с възможност за две карти, както и сменяема батерия с капацитет от 3 000 mAh. Единственият недостатък на това устройство е липсата на възможност за работа в 4G мрежи.

Lenovo S930

Още едно устройство на Lenovo попада в списъка. Оригиналната му цена при представянето е било 200 долара, като към днешна дата цената му е едва 121 долара. Моделът е с голям 6-инчов дисплей с резолюция 720 пиксела, 1 GB оперативна памет и 8 GB вътрешна памет. Процесорът е четириядрен MediaTek MT6582. Задната камера е 8-мегапикселова, а батерията е с капацитет от 3000 mAh. Операционната система също е вече относително стара - Android 4.2 Jelly Bean.

Nokia Lumia 1320

Макар вече на две години, този модел на Nokia скоро ще бъде обновен с новата операционна система Windows 10, което в съчетание с ниската цена от 187 долара прави устройството много привлекателно. То се отличава с 6-инчов дисплей с резолюция от 720 пиксела. Процесорът е двуядрен от Qualcomm с честота от 1.7 GHz. Батерията е много мощна с капацитет от 3 400 mAh. Задната камера обаче е едва 5-мегапикселова. Оперативната памет е 1 GB, а вътрешната – 8 GB.

ZTE Grand Max+

Още едно устройство на китайски производител с голям екран попада в класацията - ZTE Grand Max+. То се отличава с 6-инчов дисплей с резолюция от 720 пиксела, четириядрен процесор Snapdragon 400, 13-мегапикселова задна и 5-мегапикселова предна камера и 2 GB оперативна памет. Вътрешната му памет е 16 GB, а батерията му е с капацитет от 3 200 mAh.