Азиатските индекси се понижиха, водени от продължаващите опасения за дефолт на Гърция по дълга й и в очакване на двудневната среща на Фед, която стартира днес.

Вчера на отрицателна територия приключиха борсовата сесия и водещите щатски индекси, като S&P 500 загуби 0.5% от стойността си, докато Dow Jones се понижи с 0.6%. Най-малък спад регистрира технологичният Nasdaq – от 0.4%.

Само две седмици остават на Гърция до крайния срок за плащане на 1.6 милиарда долара по дълга й, което сериозно притеснява инвеститорите. Шансовете за успех изглеждат все по-малки, след като вчера и двете страни втвърдиха позициите си.

„Двете водещи събития през следващия месец най-вероятно ще е срещата на Фед за паричната политика на резерва и ризата в Гърция. Фед може да е основна тема дори през следващите три до четири месеца“, смята Еван Лукас, пазарен стратег в IG, цитиран от Bloomberg.

Индексът MSCI Asia-Pacific се понижи с 0.5%. Шанхайският основен индекс поведе понижението, като загуби 2.6% от стойността си. Корейският Kospi се понижи с 1.4%, докато японският Nikkei намали стойността си 0.6%.

„Японската икономика набира инерция, така че пазарът напълно логично се повиши, възможна е обаче корекция предвид на случващото се на международните пазари“, според Масаюки Кубота, главен стратег в Rakuten Securities, цитиран от CNBC.

Петролът поскъпна, след като тропическа буря връхлетя бреговете на Тексас. Брентът се повиши с над половин долар и се търгува при нива от 64.20 долара за барел с достaвка през август.

Златото отбеляза леко повишение, като рано тази сутрин се търгува при нива от 1 185 долара за унция с незабавна доставка. Среброто се търгува при нива от 16.10 долара за унция с незабавна доставка.