Еврото все още е заложник на гръцката криза, докато доларът поскъпна, след като солидните данни за имотния пазар в САЩ подкрепиха очакванията за вдигане на лихвите още през септември.

Еврото остана почти без промяна на ниво от 1.1261 спрямо долара, след като отстъпи от достигнатия миналата седмица връх от 1.1330. Въпреки че остава в познатия рейндж между 1.11 и 1.14 в последните дни, трейдъри гледат на това като на затишие пред буря вместо като на признак на стабилност.

Атина не показва признаци на отстъпление в напрегнатите преговори с кредиторите си, след като министър-председателят Алексис Ципрас ги обвини в това, че се опитва да "унижат" гърците с още ограничения.

Неговите коментари предполагат, че той няма намерени да направи обратен завой в последната минута и да приеме ограниченията, които са необходими за освобождаването на допълнителна помощ за страната, което пък ще й позволи да избегне просрочие по задълженията й след две седмици. Това обезцени акциите в Европа до най-ниското им ниво от февруари.

Британският паунд вчера поскъпна до двуседмичен връх спрямо еврото от 71.75 пенса за евро. За последно двойката се търгуваше на ниво от 72.00.

Паундът запази твърдата си позиция и спрямо долара достигайки четириседмичен връх от 1.5655, след като поскъпна с близо 5 цента от дъното си за месец от 1.5170. За последно паундът се разменяше срещу 1.5642 долара.

Доларът запази позиции спрямо останалите валути преди очакваното по-късно днес изявление след срещата на Фед, което ще бъде последвано от пресконференцията на Джанет Йелън.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от няколко основни валути, бе на ниво от 94.881 пункта, отдалечавайки се от вчерашното дъно от 94.557 пункта.

Спрямо йената доларът се търгуваше без промяна на ниво от 123.45, като подкрепата е близо до дъното от миналата седмица 122.46 йени за долар.