Европейската централна банка ще проведе днес извънредна среща на ръководството си днес във връзка с влошаването на ликвидната ситуация в банковата система на Гърция, според трима запознати с проблема.

Вижте още: Без споразумение приключват преговорите за гръцката криза

От банковата система в Гърция са били изтеглени над 2 милиарда евро само за първите три дни на тази седмица.

Официалните представители на ЕЦБ ще обсъдят искането на Гърция за над 3 милиарда евро ликвидна помощ от фонда за спешни нужди.

Молбата на Гърция идва само ден след като Гърция е получила повишение в ликвидната линия от ЕЦБ с 1.1 милиарда евро, което повишава лимита до 84.1 милиарда евро.

Исканията на съседката ни най-вероятно са поредното доказателство за масирания отлив на депозити от банковата система, което поставя на сериозно изпитание цялата финансова система на страната.

Така ликвидната линия осигурявана от ЕЦБ в помощ на Гърция се е повишила до малко под 60 милиарда евро през февруари до над 84 милиарда евро към настоящия момент.

Междувременно гръцкият основен индекс продължава да се понижава, воден от спада на гръцките банки. Последните загубиха над 30% от стойността си само през тази седмица.