Българският министър на енергетиката Теменужка Петкова разговаря в Санкт Петербург с руския си колега Александър Новак.

Срещата между двамата енергийни министри бе в рамките на 19-я Международен икономически форум, съобщават от пресцентъра на българското министерство на енергетиката.

Петкова и Новак подчертаха, че работата на българо-руската смесена икономическа комисия е добър формат за обсъждане на текущи въпроси. Петкова предложи следващото заседание на българо-руската работна група по енергетика да се проведе в София, преди заседанието на смесената комисия, планирано за есента. Тя подчерта, че руската страна продължава да е важен партньор за България в енергийния сектор.

Петкова представи пред руския си колега и детайли от концепция за изграждане на газов хъб на територията на България.

"Проектът за газов хъб предвижда приемо-предавателна точка до град Варна за руския газ, както и газът доставян от интерконекторите и бъдещия местен добив от дълбоко Черно море. Запознахме Европейската комисия с концепцията и проектите от нея са включени в десет годишния план за развитие на ENSOG. Следващият етап от този процес е свързан с анализ, който ENSOG следва да извърши върху влиянието на проекта за газов хъб върху съседните страни. Това ще позволи определянето му за проект от общ интерес", заяви Петкова.

По думите на българския енергиен министър предимствата на проекта са стратегическото разположение на страната ни, добре развитата газопреносна мрежа в България и предстоящото й разширение и модернизация. Българският газов хъб ще даде ефективна възможност за пренос на природен газ от Русия към Централна Европа.

В отговор министър Новак заяви, че руската страна ще разгледа концепцията на България за изграждане на газов хъб. Подробности ще бъдат обсъдени на предстоящата среща на работната група по енергетика в София.

По време на срещата руската страна постави въпроса, свързан с това на лице ли е промяна в позицията на България по отношение на проекта Бургас-Александруполис. Министър Петкова информира, че към момента не е обсъждана възможност за възобновяване на проекта, пише БГНЕС.