Президентът на Русия Владимир Путин намекна, че САЩ решават кой да бъде член на Г-8.

"Не искам да обидя никого, но ако САЩ кажат, че Русия трябва отново да се върне в Г-8, то премиерът на Канада Стивън Харпър ще промени своето мнение", заяви Путин,

Русия бе извадена от Г-8 след анексирането на Крим през пролетта на 2014 г., последвалия референдум за независимост от Украйна и присъединяването на полуострова към Руската федерация. Оттогава Г-8 е Г-7.

Руският президент смята и че санкциите срещу Москва трябва да отпаднат. "Загубите на европейските потребители от санкциите срещу Русия могат да достигнат до 100 млрд. евро", отбеляза Путин на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

"При нас има спад, а в Еврозоната специалистите говорят за стагнация. Ето защо, ако искаме да се гарантира растежът на световната икономика, то ние трябва да се отървем от всички санкции, особено незаконните, които са приети извън ООН", отбеляза руският президент, цитиран от БГНЕС

Путин коментира и наложения запор върху руско държавно имущество във Франция и Белгия съгласно съдебно решение по иск на ЮКОС, чийто бивш президент Михаил Ходорковски прекара дълги години в затвора. "Реакция от наша страна не може да няма. Ще защитаваме нашите интереси по юридически път".