Немската аукционна къща Auktionshaus Weidler в Нюрнберг продаде на търг 14 акварели и рисунки на Адолф Хитлер.

Това съобщи за РИА "Новости" представителката на дома Катрин Вайдлер. Най-скъпият акварел бе изображението на замъка Нойшванщайн в Бавария, купен за 100 000 евро.

"Не мога да назова имената на купувачите, мога само да кажа, че акварелът със замъка бе продаден в Азия. "Натюрмортът с цветя" бе купен за 73 000 евро, купувачът също е от Азия. Общо за 14-те лота претендираха шестима купувачи", разкри Катрин Вайдлер.

Бяха продадени още акварелите "Църква във Виена", "Църквата на миноритите във Виена", изображение на двореца Хофбург, "Прага в мъгла", "Карловата църква във Виена", портрет на момиче, рисунка на гола жена. Вайдлер каза, че тези картини бяха купени за по-малки суми – от 14 000 до 9000 евро.

Къщата не за пръв продава на търг работи на Хитлер. Миналата година тя продаде акварел на Хитлер от 1916 "Старото кметство". Вайдлер поясни тогава, че къщата продава подобни артефакти твърде рядко и това е била примерно 5-та картина на Хитлер за 10 години.

Търговете преминават в пълно съответствие със закона, който забранява продажбата на подобни работи, ако те съдържат нацистка символика. В продадените акварели и рисунки няма нищо такова.

"Други работи, подписани "А. Гитлер", повече нямаме", каза още Вайдлер.

Известно е, че на младини Хитлер се е увличал от живопис, дори се опитвал да постъпи във Виенската академия, но два пъти се провалял на приемните изпити. В работите си той рядко изобразявал хора, в картините може да се видят сгради, ландшафти, градски и селски пейзажи.