„Понеже сте представители на бизнеса, искам да представя тревожните тенденции във финансирането на здравеопазването“, така започна своето изявление финансовия министър Владислав Горанов по време на форума „Здравната Реформа: Бизнес Диагноза“, организиран от КРИБ.

„Има реален риск и той все още не е шумно изказан: здравната система в края на годината да изпита доста сериозни затруднения. От 2009 г. насам прави впечатление бързия темп, с който растат разходите спрямо ръста на БВП.

Не наблюдаваме такъв ръст нито в инфлацията, нито в икономиката. Това е сериозно предизвикателство за решенията, които трябва да се вземат в сектора. Трябва много бързо да адресираме проблема", посочи министърът.

"Има недостиг от около 200 милиона в здравната система и за 2015 г. През 2014 г. спрямо предходната година общото нарастване на приходите е 440 милиона лева. Почти същата сума е общата на нарастване на разходите на здравната система.

Тоест цялото изземване в бюджета е съпоставимо с консолидирания ръст на разходите за здравеопазване. Не случайно миналата година приключи със сериозен дефицит. От там и дебата по дълга.

Още сега трябва да алармирам, че случващото се в здравната система е в състояние на свободно падане. Това ще се прояви следващите няколко месеца, ако не се вземат мерки", предупреди Горанов.

"Вчера са обсъждани различни възможности от страна на НЗОК, като система за преразпределение на ресурсите, свързани със здравната система. Има голям риск да не стигнат да се покрият потребностите.

Този проблем се опитвам да го повдинга на общественото внимание отдавна. Колеги, сметката не излиза. Трябват бързи действия, тъй като така очертаващите се събития в момента, в който се изчерпат възможностите на разходите на касата, ще се изчерпат и възможностите на приходите на тези, които очакват на нея", посочи още той.

"Усилията на министър Москов трябва да са подкрепени, за да може бързо мерките за стабилизиране на системата да бъдат извървяни. За съжаление, популизмът надделява и целите не се постигат. Дебатът се осъществява с много популизъм. Проблемът е неефективна система, но непризнаването на това обстоятелство води до твърде висока цена на това, което плащаме за същото качество, завърши той“.