За тези, които не се чувстват комфортно на пазара в момента, въпреки почти рекордните нива на щатските индекси, има още един повод за притеснение.

Вижте още: Една графика, която тревожи щатските инвеститори

Големите инвеститори продават масирано позициите си. В писмо към клиентите на банката вчера Джил Хол от Bank of America Merrill Lynch написа, че нетните продажби на щатски акции от инвеститорите са възлезли на 4.1 милиарда долара през изминалата седмица.

Това е най-голямата седмична разпродажба на акции от януари 2008 г. насам.

„След три седмици на нетни покупки, продажбите на институционални клиенти са били най-големи в историята на данните. Хеджфондовете са били нетни продавачи на щатски акции за девета поредна седмица, докато частните клиенти са купували през изминалата седмица, след като са били нетни продавачи преди това.

Обратните изкупувания от страна на компаниите през изминалата седмица са били малко по-слаби, в сравнение с предходния период, но са били съпоставими със средните изкупувания за последните четири седмици. В основата на продажбите през изминалата седмица са били предимно големите по пазарна капитализация компании“, коментира Хол.

Най-много средства са били изтеглени от секторите Здравеопазване и Финанси.

Преди две седмици пък инвеститорите изтеглиха рекордни суми от пазара на правителствени облигации от 2013 година насам.

* Графика: Bank of America Merrill Lynch

Както се вижда от таблицата по-горе, различен тип клиенти са теглили пари от пазара на на акции през последните месеци, водени от институционалните инвеститори.